Alimentatie 

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Alimentatie na scheiding of uit elkaar gaan ouders

 

Het uit elkaar gaan van de ouders is voor veel kinderen en ouders een moeilijke periode. Het is namelijk een emotioneel en financieel ingrijpende gebeurtenis. Na het uit elkaar gaan van de ouders is het belangrijk om te zorgen dat de kinderen de zorg en aandacht krijgen die zij nodig hebben. Dit betekent dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de kinderen is de alimentatie. Alimentatie is een bedrag dat door een ouder moet worden betaald aan de andere ouder ter ondersteuning van de kinderen. Het doel van alimentatie is om de kinderen te voorzien van de nodige financiële middelen. 

Hoe wordt de hoogte van de alimentatie berekend?

 1.  Vaststellen van de behoefte van het kind: Om de behoeften van kinderen vast te stellen, wordt het rapport “Kosten van kinderen ten behoeve van kinderalimentatie” meestal gebruikt. Dit rapport bevat een tabel die de specifieke behoeften voor elk kind vaststelt.
 2. Bepaling van de draagkracht van beide ouders. Om de draagkracht van beide ouders vast te stellen, moet eerst het netto inkomen van elke ouder bepaald worden. Hierbij worden bepaalde kosten, zoals de minimale kosten voor onderhoud, redelijke woonlasten en de premie voor de zorgverzekering, in mindering gebracht. Het inkomen van de ouder die alimentatie ontvangt, wordt verhoogd met het geschatte kindgebonden budget. Het totale bedrag van deze kosten wordt het “draagkrachtloos inkomen” genoemd. Dit bedrag is het bedrag dat elke ouder nodig heeft voor eigen onderhoud. Als er nog financiële ruimte overblijft, kan dit worden gebruikt voor de kosten van de kinderen.
 3. Bepaling van de hoogte van kinderalimentatie. De rechter vergelijkt de draagkracht van beide ouders en stelt de hoogte van de kinderalimentatie vast, in verhouding tot deze draagkracht.

Het bepalen van de hoogte van de alimentatie is niet altijd eenvoudig. Het komt vaak voor dat er discussie ontstaat over de hoogte van de alimentatie. Ook zien we regelmatig dat de ouder die de alimentatie moet betalen minder wil betalen dan zou moeten. Het is daarom belangrijk om hierover afspraken te maken en deze op papier te zetten. Bij discussie doet u er goed aan de bijstand van een ervaren familierecht advocaat in te schakelen. 

Herberekening alimentatie 

In sommige gevallen is het nodig om de hoogte van de alimentatie aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er veranderingen plaatsvinden in de levensomstandigheden van de ouders of de kinderen. Denkt u bijvoorbeeld aan verlies van baan of contracturen.  Een advocaat kan helpen bij het aanpassen van de hoogte van de alimentatie.

Contact met een ervaren advocaat familierecht 

Alimentatie is een belangrijk onderdeel van de verzorging en opvoeding van kinderen na het uit elkaar gaan van de ouders. Het is belangrijk om afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie en deze op papier te zetten. Onze deskundige advocaten beschikken over jarenlange ervaring en zullen u helpen bij het bereiken van een oplossing die in het belang is van u en uw kinderen. Neem vandaag nog contact met ons op via onze website of telefoonnummer en ervaar de geruststelling en de zekerheid die u verdient.

Bekijk meer onderwerpen binnen het personen- en familierecht:  omgangsregeling | erkenning kind | ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing kind | scheiding | ouderlijk gezag en voogdij |

alimentatie

Vragen?  Veelgestelde vragen

  Is kinderalimentatie verplicht?

  De niet-verzorgende ouder is verplicht financieel voor het kind te blijven zorgen. Kinderalimentatie is verplicht.

  Wat te doen als ex-partner geen alimentatie wil betalen?

  Als er een rechterlijke uitspraak is gedaan over de alimentatie kunt u kosteloos het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Het LBIO kan de alimentatie voor u innen.

  Moet ik partneralimentatie betalen als mijn ex een nieuwe partner heeft?

  Als uw ex een nieuwe partner heeft en gaat samenwonen, trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat kan de (hoogte van) partneralimentatie veranderen.

  Kan ik de partneralimentatie ook afkopen?

  Afkoop van partneralimentatie is mogelijk. De hoogte van de afkoopsom is de oorspronkelijke hoogte en duur van de partneralimentatie. Hierdoor heeft u niet nog jaren een betalingsverplichting.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.