Kosten advocaat

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Wat zijn de kosten voor een advocaat?

 

De kosten voor een advocaat kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak en de ervaring van de advocaat. Het uurtarief van een advocaat is gemiddeld € 250. Dit kan minder of meer zijn, afhankelijk van de advocaat en/of type zaak. 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Gesubsidieerde rechtsbijstand is een systeem waarbij mensen die niet over voldoende financiële middelen beschikken om een advocaat te betalen, toch toegang hebben tot rechtsbijstand. In Nederland is dit systeem onderdeel van de Wet op de rechtsbijstand. Mensen met een laag inkomen en/of beperkt vermogen kunnen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand en hebben recht op een advocaat die grotendeels door de overheid wordt betaald. Het is wel belangrijk om te weten dat er voorwaarden gelden voor het verkrijgen van gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel toevoeging genoemd) en dat niet elke zaak in aanmerking komt voor een toevoeging. 

Wanneer heeft u recht op een toevoeging

In 2023 wordt naar het inkomen van het jaar 2021 gekeken. Het is voorts van belang of u alleenstaand of gehuwd/samenwonend bent. Als u alleenstaand bent heeft u recht op een toevoeging als uw fiscaal jaarinkomen lager is dan € 30.000. Als u gehuwd bent of samenwoont heeft u recht op een toevoeging als het gezamenlijke jaarinkomen onder de € 42.400 ligt. 

Wanneer u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, wordt wel van u verwacht dat u een eigen bijdrage in de kosten betaald. De eigen bijdrage is o.a. afhankelijk van het type zaak, het type toevoeging en uw inkomen. De eigen bijdrage ligt tussen de € 218 en € 918 voor een reguliere toevoeging. De eigen bijdrage in het personen- en familierecht ligt wat hoger, namelijk tussen de € 380 en € 949. 

Als in de zaak minder dan 4 uur werk gaat zitten, kan uw advocaat een zogenoemde ‘Lichte Advies Toevoeging (LAT)’ aanvragen. De eigen bijdrage ligt in dat geval tussen de € 86 en € 158. 

Goed om op te merken is dat er geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand bestaat als het vermogen in box 3 in 2021 hoger was dan € 31.340. 

Onze advocaten vragen de toevoeging voor u aan

Als u in aanmerking komt voor een toevoeging, vraagt uw advocaat de toevoeging voor u aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. U betaalt de eigen bijdrage direct aan uw advocaat.

Inschakelen jurist

Het inschakelen van een advocaat is niet altijd noodzakelijk.  In de buitengerechtelijke fase volstaat het vaak om een jurist in te schakelen. Dit scheelt in de kosten, vooral wanneer u niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand is dit een aantrekkelijk alternatief. Onze juristen kunnen ook procederen bij de kantonrechter als dit nodig is. Het uurtarief van onze juristen ligt lager dan het uurtarief van een advocaat. Het uurtarief van onze juristen is afhankelijk van het type zaak, maar varieert van € 90 tot € 150 per uur. Een vaste prijsafspraak voor uw zaak is ook mogelijk.

 

Wij staan klaar om uw zaak te beoordelen en u te helpen bij het verkrijgen van de juiste oplossing. Neem contact met ons op door te bellen naar 085 - 087 2024 of door een e-mail te sturen naar info@raedsman.com. Wij kijken er naar uit om u te helpen!

Vragen?  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.