Ouderlijk gezag en voogdij

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Familierecht advocaten & juridische professionals

Raedsman biedt betrouwbare en deskundige juridische ondersteuning in personen- en familierecht. Een ervaren advocaat staat klaar om u te helpen met uw rechtszaken, of het nu gaat om omgangsregeling, scheiding, ouderlijk gezag of andere onderwerpen. Bezoek onze website voor meer informatie of maak direct een afspraak

Bel: 085 087 2024

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat? U kunt direct contact met ons opnemen via het contact formulier.

Vul onderstaand contactformulier in en er wordt vrijblijvend contact met u opgenomen door een van onze medewerkers.



    *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

    Ouderlijk gezag 

     

    Ouderlijk gezag is de verantwoordelijkheid en plicht die juridische ouders hebben voor de opvoeding en verzorging van hun kind. Het omvat zowel verantwoordelijkheden voor de opvoeding, verzorging en ondersteuning van de kinderen, alsook de bevoegdheid om beslissingen te nemen over onderwerpen zoals onderwijs en gezondheidszorg.

    Ouderlijk gezag is een belangrijk onderwerp voor ouders en kinderen, en het is vaak de oorzaak van conflicten en juridische geschillen. Als u betrokken bent bij een conflict over ouderlijk gezag, is het belangrijk om de juiste juridische ondersteuning te krijgen om het belang van uw kind te waarborgen.

    Een familierecht advocaat is gespecialiseerd in het begeleiden van ouders bij conflicten over ouderlijk gezag. Ze hebben jarenlange ervaring en deskundigheid in familierecht en kunnen u helpen bij het oplossen van uw conflict.

    Wanneer heeft u automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag?

    Ouders die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, beschikken automatisch over gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kind(eren). Er hoeft niets geregeld te worden via de rechter. 

    Voor ongehuwde ouders of ouders die niet een geregistreerd partnerschap hebben, en waarbij het kind na 1 januari 2023 erkend is, heeft de erkenner automatisch gezamenlijk gezag samen met de moeder. Door recente wijzigingen in de wetgeving, is het niet meer nodig om gezamenlijk ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechtbank. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regeling. Wij adviseren u graag hierover. 

    Gezag aanvragen als u niet de juridisch ouder van een kind bent 

    Als u het gezag niet heeft als ouder, maar een nauwe band heeft met het kind (bijv. als nieuwe partner, opa/oma), dan is het mogelijk om het gezamenlijke gezag aan te vragen. Dit vereist een nauwe band met het kind, bijv. door opvoeding en verzorging. Voor de aanvraag bij de rechtbank heeft u een advocaat nodig. Een familierecht advocaat zal het verzoek indienen bij de rechtbank. 

    Als er al een juridische ouder is, gelden er extra voorwaarden voor het aanvragen van gezamenlijk gezag: 

    1.  Samen met de andere ouder moet je minstens 1 jaar verantwoordelijk zijn voor het kind en;
    2. de ouder met wie je het verzoek indient, moet 3 jaar alleen het ouderlijk gezag hebben gehad. Als de moeder met gezag niet akkoord gaat met gezamenlijk gezag, kun je vervangende toestemming vragen bij de rechter. Hiervoor is de hulp van een advocaat noodzakelijk.

    Contact met een familierecht advocaat bij problemen omtrent ouderlijk gezag

    Staat u  momenteel voor uitdagingen op het gebied van ouderlijk gezag? Laat een ervaren familierecht advocaten u helpen. Neem vrijblijvend contact op met ons en ontvang professioneel advies en ondersteuning. Wij staan klaar om uw zaak te beoordelen en de juiste stappen te nemen. Bel nu of vul ons contactformulier in. 

    Ervaring van Raedsman met betrekking tot ouderlijk gezag

    Bij Raedsman hebben we veel ervaring met ouderlijk gezag en hebben we cliënten bijgestaan in verschillende zaken. De advocaten hebben hun expertise ingezet om onze cliënten te adviseren over de rechten en plichten bij ouderlijk gezag, en om ervoor te zorgen dat hun belangen en die van hun kinderen worden beschermd. We begrijpen dat ouderlijk gezagkwesties vaak emotioneel geladen en complex kunnen zijn, en daarom hebben we ons best gedaan om onze cliënten te helpen bij het vinden van de best mogelijke oplossingen en het bereiken van gunstige resultaten.

    We zijn trots om te vermelden dat we succesvolle zaken hebben afgerond op het gebied van ouderlijk gezag. Onze cliënten hebben rechtvaardige regelingen getroffen en we hebben geholpen bij het vinden van geschikte oplossingen om geschillen op te lossen. We blijven ons inzetten om onze cliënten te ondersteunen en te beschermen in alle zaken die verband houden met ouderlijk gezag en familierechtelijke geschillen.

    Bekijk meer onderwerpen binnen het personen- en familierecht:  Omgangsregeling | Erkenning kind | Ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing kind | Scheiding | Alimentatie | Scheiding ondernemer

    Vragen?

      *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

      Veelgestelde vragen

      Kan een moeder het kind weghouden bij de vader?

      Het korte antwoord op deze vraag is nee. In principe heeft iedere ouder recht op omgang met het kind. Er zijn echter uitzonderlijke omstandigheden en situaties denkbaar waardoor het gerechtvaardigd is een kind weg te houden bij een van de ouders. Een rechter kan bepalen dat dit in het belang van het kind is.

      Wat moet je doen als je je kind niet meer mag zien?

      Een ouder heeft altijd het recht om zijn of haar kind te zien, tenzij er een omgangsverbod is opgelegd door de rechter. Het is altijd verstandig om samen een omgangsregeling af te spreken. Als u uw kind niet meer mag zien, terwijl er geen omgangsverbod is opgelegd, is het verstandig een ervaren familierecht advocaat in de arm te nemen.

      Wat is het verschil tussen ouderlijk gezag en voogdij?

      Gezag is het zorg dragen voor de verzorging en opvoeding van een kind. Ouderlijk gezag wordt door een ouder uitgeoefend. Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door iemand anders dan een ouder.

      Hoe weet ik of ik gezag heb over mijn kind?

      Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, heeft u automatisch gezag over uw kind. Wanneer er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, heeft alleen de moeder gezag. Bij een scheiding houden beide ouders gezag. Bij minderjarigheid bij geboorte van een kind wijst de rechter een voogd aan. Onder bepaalde voorwaarden kan een rechter een minderjarige beperkt meerderjarig verklaren. Er wordt dan wel gezag verkregen.

      Laatste berichten

      Chat openen
      1
      Hulp nodig?
      Goedendag, kunt u alles vinden wat u zoekt op onze website?

      U kunt mij vrijblijvend uw juridisch geschil laten beoordelen, op basis hiervan kunnen we u voorzien van de meest geschikte oplossing.

      U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
      Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten