Vaststellingsovereenkomst beoordelen

Vaststellingsovereenkomst beoordelen

Hoe beoordeel je een vaststellingsovereenkomst als werknemer?

Biedt jouw werkgever jou een vaststellingsovereenkomst aan? Teken niet zomaar! Laat je altijd adviseren door een advocaat of jurist gespecialiseerd in de vaststellingsovereenkomst. Dit kost je vaak helemaal niets, nu de werkgever dit op verzoek vaak vergoed.

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin afspraken worden gemaakt over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. In sommige gevallen kan het aantrekkelijk zijn om een vaststellingsovereenkomst te tekenen, maar er zijn risico's. Wij bespreken nu waar je op moet letten.

Vaststellingsovereenkomst beoordelen: In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het beoordelen van een vaststellingsovereenkomst

Reden van beëindiging
Als je werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, is het belangrijk om te weten wat de reden van beëindiging is. Dit kan bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie zijn of een verstoorde arbeidsrelatie. In dat laatste geval zal de werkgever vaak geen ontslagvergunning krijgen van het UWV of van de rechter en is de enige optie een ontslag met wederzijds goedvinden. In dit geval heeft de werknemer een sterke onderhandelingspositie om de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst in zijn voordeel uit te laten pakken.

Ontslagvergoeding
Een vaststellingsovereenkomst bevat vaak een ontslagvergoeding, ook wel een transitievergoeding genoemd. De hoogte is afhankelijk van de tijd dat je in dienst bent. Een ervaren arbeidsrecht advocaat of jurist weet precies hoe onderhandeld moet worden over de hoogte van de transitievergoeding. Wij krijgen het vaak voor elkaar om een hogere vergoeding voor werknemer de onderhandelen.

Opzegtermijn
Een vaststellingsovereenkomst kan de opzegtermijn verkorten of opheffen. Dit kan voordelig zijn als je snel van je arbeidscontract af wilt. Houd er wel rekening mee dat het UWV een fictieve opzegtermijn hanteert. Als de werkgever de opzegtermijn niet in acht neemt in de vaststellingsovereenkomst heb je hier als werknemer mogelijk last van. Het UWV zal namelijk pas een WW-uitkering verstrekken op het moment dat de wettelijke opzegtermijn verstreken is. Laat dit dus goed controleren!

Concurrentiebeding
Als er een concurrentiebeding in je arbeidscontract staat, is het belangrijk om te weten of deze ook geldt na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Als dit het geval is, kan dit belemmerend werken bij het vinden van ander werk. Het is daarom belangrijk om hierover afspraken te maken in de vaststellingsovereenkomst en een advocaat of jurist in te schakelen. Het komt vaak voor dat een concurrentiebeding geen stand kan houden. Een van onze arbeidsrecht juristen kan de werkgever hierop wijzen en ervoor zorgen dat het beding zijn gelding verliest! Zo wordt je niet meer belemmerd in het zoeken naar een andere baan.

Finale kwijting
Een vaststellingsovereenkomst bevat vaak een bepaling over finale kwijting. Dit houdt in dat je afstand doet van het recht om nog iets te vorderen van je werkgever. Dit is een riskant beding. Als je nog iets te vorderen hebt van je werkgever, bijvoorbeeld achterstallig loon, dan is het heel belangrijk dat je niks ondertekend. Door finale kwijting overeen te komen verlies je je aanspraak op dat achterstallig loon!

WW uitkering
Als je instemt met een vaststellingsovereenkomst, kan dit gevolgen hebben voor je recht op een WW uitkering. Het is heel belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst op een WW-veilige manier wordt opgesteld. Zo behoudt je het recht op uitkering. Laat dit daarom altijd controleren. Een voorbeeldbepaling die altijd in de vaststellingsovereenkomst moet staan is dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd op initiatief van de werkgever en dat werknemer hiervan geen verwijt te maken valt.

Juridische bijstand
Een ervaren arbeidsrecht jurist bij Raedsman kan je helpen om de overeenkomst zorgvuldig te beoordelen en eventuele valkuilen te identificeren. Zo voorkom je dat je akkoord gaat met afspraken die niet in jouw voordeel zijn. Zo bereiken wij in de meeste gevallen een hogere ontslagvergoeding/transitievergoeding en vragen wij de werkgever altijd om de kosten voor het beoordelen van de vaststellingsovereenkomst te vergoeden. Het kost jou in de meeste gevallen dus niets, terwijl je er wel zeker van bent dat je met een gerust hart akkoord kunt gaan!

Conclusie

Een vaststellingsovereenkomst kan aantrekkelijk lijken als je snel van je arbeidscontract af wilt. Toch is het belangrijk om deze  zorgvuldig te beoordelen voordat je deze ondertekent. Let op de reden van beëindiging, de ontslagvergoeding, de opzegtermijn, het concurrentiebeding, de finale kwijting, de gevolgen voor je WW uitkering en overweeg juridische bijstand. Neem nu vrijblijvend contact met ons op en wij gaan gelijk voor jou aan de slag!

Chat openen
1
Hulp nodig?
Goedendag, kunt u alles vinden wat u zoekt op onze website?

U kunt mij vrijblijvend uw juridisch geschil laten beoordelen, op basis hiervan kunnen we u voorzien van de meest geschikte oplossing.

U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten