Zware mishandeling

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Zware mishandeling 

 

Zware mishandeling is een van de ernstigste delicten die in het Wetboek van Strafrecht staan beschreven. Het betekent dat iemand opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt aan een ander, wat kan leiden tot blijvende schade, ongeschiktheid om bepaalde beroepen uit te oefenen of zelfs de dood van een ongeboren kind. Dit is een zeer ernstig delict en wordt in de meeste gevallen strafrechtelijk vervolgd door de Officier van Justitie. U kunt dan een dagvaarding verwachten om voor de meervoudige kamer van de rechtbank te verschijnen, waarbij drie rechters uw zaak zullen beoordelen.

Verdacht van zware mishandeling?

Het artikel 302 van het Wetboek van Strafrecht omschrijft zware mishandeling als het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het vereist dus dat er sprake is van willens en wetens handelen. Echter, zelfs als u redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zwaar lichamelijk letsel zou optreden, bent u strafbaar. In de praktijk komt het vaak voor dat zware mishandeling ten laste wordt gelegd, terwijl er onvoldoende bewijs voor is. Dit kan leiden tot een veroordeling voor eenvoudige mishandeling, wat een minder zwaar delict is. Om deze reden is het cruciaal om deskundige verdediging van een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen.

Bovendien zijn er strafverzwarende omstandigheden die van invloed kunnen zijn op uw strafmaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een ambtenaar in functie mishandelt of als de mishandeling met voorbedachten rade plaatsvindt. Ook als de dood optreedt, zal dit leiden tot een hogere strafmaat.

Als u verdacht wordt van zware mishandeling, is het essentieel om direct contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Een goede advocaat kan u bijstaan tijdens het strafproces en u helpen om uw straf te beperken of zelfs vrijspraak te verkrijgen.

Maximale straf zware mishandeling

De maximale straf voor zware mishandeling is acht jaar gevangenisstraf. Als er sprake is van de dood van het slachtoffer, kan de maximumstraf zelfs tien jaar gevangenisstraf zijn. Naast een gevangenisstraf kan de rechter ook een geldboete opleggen, die kan oplopen tot 82.000 euro. Het is cruciaal om te voorkomen dat u in de schulden raakt en daarom is het verstandig om ook in deze situatie deskundige hulp te zoeken van een ervaren strafrechtadvocaat, die u kan bijstaan bij het beperken van uw financiële verplichtingen en andere strafrechtelijke gevolgen.

Ervaren strafrecht advocaat voor zware mishandeling

Zoals u kunt zien kan er voor zware mishandeling een forse straf worden opgelegd. Als u een dagvaarding heeft ontvangen om voor de rechter te verschijnen, is het verstandig contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Onze advocaten hebben veel ervaring en kunnen in veel gevallen strafvermindering bereiken en mogelijk vrijspraak. Als u wordt vervolgd neem dan zo snel mogelijk vrijblijvend  contact met ons op zodat wij uw zaak kunnen beoordelen. 

Ervaring van Raedsman met betrekking tot geweldsmisdrijven

Bij Raedsman hebben we ook ervaring met zaken die te maken hebben met geweldsmisdrijven, waaronder mishandeling, bedreiging en geweldpleging. Onze toegewijde advocaten hebben hun kennis en expertise ingezet om onze cliënten te helpen bij het beschermen van hun rechten en het krijgen van de beste uitkomst in deze complexe en gevoelige zaken.

We hebben in het verleden succesvolle zaken afgerond op het gebied van geweldsmisdrijven, waarbij we onze cliënten hebben bijgestaan bij elke stap van het proces, van de politieverhoren tot de rechtszaal. Ons doel is om ervoor te zorgen dat onze cliënten een eerlijk proces krijgen en dat hun rechten worden beschermd.

Onze aanpak bij geweldsmisdrijven is persoonlijk en op maat gemaakt voor elke cliënt, en we begrijpen dat elke zaak unieke uitdagingen met zich meebrengt. We werken nauw samen met onze cliënten om hun zaak te begrijpen en om de best mogelijke verdedigingsstrategie te ontwikkelen.

Bekijk meer onderwerpen binnen het strafrecht: Openlijke geweldpleging | Mishandeling | Zware mishandeling | Winkeldiefstal | Heling | Witwassen | Afpersing of afdreiging | Drugsfeiten | Valsheid in geschriften | Ontnemingsmaatregel | Rijden onder invloed | Rijbewijs ingevorderd | Belediging

zware mishandeling

Vragen?

  *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen zware mishandeling en eenvoudige mishandeling?

  Bij zware mishandeling is er sprake van zwaar lichamelijk letsel. U kunt denken aan botbreuken of inwendig letsel. Bij eenvoudige mishandeling is er sprake van licht letsel zoals een blauwe plek, zwelling of kneuzing. 

  Wat is de maximale straf voor zware mishandeling?

  Een gevangenisstraf van ten hoogste acht jaar. Als de zware mishandeling de dood van het slachtoffer ten gevolg heeft is de maximumstraf tien jaar. 

  Is een kopstoot zware mishandeling?

  Een kopstoot kan zwaar lichamelijk letsel veroorzaken en kan dan worden aangemerkt als zware mishandeling. 

  Wanneer kan ik een beroep doen op noodweerexces bij zware mishandeling?

  Als u onder invloed van een ‘hevige gemoedsbeweging’ de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschrijdt, kan er sprake zijn van noodweerexces. Laat dit altijd beoordelen door een ervaren strafrechtadvocaat. 

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp. U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
  Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten