Stalking

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Stalking


Stalking is een strafbaar feit waarbij iemand herhaaldelijk wordt lastiggevallen of gevolgd door een ander persoon, zonder dat daarvoor een rechtmatige reden bestaat. Dit kan leiden tot ernstige psychische problemen bij het slachtoffer en is dan ook een ernstig misdrijf dat serieus genomen wordt.

Als u verdacht wordt van stalking, betekent dit niet automatisch dat u schuldig bent. Het is aan het Openbaar Ministerie om te bewijzen dat u zich schuldig heeft gemaakt aan dit strafbare feit. Een strafrechtadvocaat kan u helpen om uw zaak te verdedigen en u adviseren over de mogelijke verdedigingsstrategieën.

Welke handelingen of gedragingen kunnen vallen onder stalking?

Het is belangrijk om te beseffen dat stalking niet altijd fysiek hoeft te zijn. Het kan ook gaan om: 

 • het stalken van iemand via sociale media, e-mail of sms. 
 • Ook dreigende taal of intimiderende opmerkingen kunnen vallen onder stalking.

Straffen voor stalking 

Volgens het Wetboek van Strafrecht kan stalking worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van de vierde categorie (momenteel €22.500). Daarnaast kan de rechter ook andere straffen opleggen, zoals een werkstraf, een contact- of gebiedsverbod, of een verplichte behandeling bij een psycholoog of psychiater.

De hoogte van de straf hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de stalking, de duur ervan en de mate van schade die het slachtoffer heeft ondervonden. Ook wordt er gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de dader, zoals eventuele eerdere veroordelingen en de motieven achter de stalking.

Bij stalking waarbij bijvoorbeeld fysiek geweld wordt gebruikt, kan de rechter een hogere straf opleggen. Ook kan de straf verhoogd worden als er sprake is van meerdere slachtoffers of als de dader een bijzondere relatie had met het slachtoffer, zoals een ex-partner of familielid.

Als u verdacht wordt van stalking, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een strafrechtadvocaat. Samen kunt u bekijken welke stappen er genomen moeten worden en welke verdedigingsstrategieën er mogelijk zijn.

Een ervaren strafrechtadvocaat kan u verdedigen en u bijstaan tijdens de strafzaak. Samen kunt u bekijken welke bewijzen er tegen u zijn en hoe u deze kunt weerleggen. 

Vrijblijvend contact met een ervaren strafrechtadvocaat voor stalking 

Als u verdacht wordt van stalking, is het belangrijk om zo snel mogelijk een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen om uw rechten te beschermen en uw zaak te verdedigen. Samen kunt u werken aan een zo goed mogelijke uitkomst voor uw zaak. Vaak kan een lagere straf bereikt worden, of zelfs vrijspraak. Neemt u daarom vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag. 

Bekijk meer onderwerpen binnen het strafrecht:  mishandeling | zware mishandeling | winkeldiefstal | heling | witwassen | afpersing of afdreiging | valsheid in geschrift | belediging | bedreiging | openlijke geweldpleging | rijden onder invloed |

stalking

Vragen?

  Veelgestelde vragen

  Is stalking een klachtdelict?

  Ja, stalking is een klachtdelict. Dit betekent dat er pas vervolging plaatsvindt als er aangifte wordt gedaan van stalking.

  Heeft de duur van de stalking invloed op de straf?

  Ja, de duur van de periode waarin de stalking plaatsvindt kan invloed hebben op de straf. In de richtlijn voor strafvordering wordt een onderscheid gemaakt tussen 0-3 maanden en 3-6 maanden. 

  Kan ik een gevangenisstraf krijgen voor stalking?

  Ja, als er sprake is van zeer hardnekkige stalking kan de rechter besluiten direct een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.