Zware mishandeling Advocaat Breda

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Zware mishandeling Advocaat Breda

 

Er is sprake van zware mishandeling als u aan iemand opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt. Het wordt gezien als een ernstig delict, dat in de meeste gevallen strafrechtelijk vervolgd zal worden door de Officier van Justitie. U zult waarschijnlijk een dagvaarding ontvangen om voor de meervoudige kamer van de rechtbank te verschijnen. Er zullen drie rechters zijn die uw zaak beoordelen. 

Verdacht van zware mishandeling?

Zware mishandeling is strafbaar gesteld in artikel 302 van het Wetboek van Strafrecht. Het is het opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengen aan een ander. Onder zwaar lichamelijk letsel wordt verstaan: 

- Een ziekte die geen uitzicht biedt op volledige genezing;
- voortdurende ongeschiktheid tot uitoefening van ambts- of beroepsbezigheden;
- de afdrijving of dood van de vrucht van een vrouw. 

Artikel 302 vereist opzet. Er moet dus sprake zijn van willens en wetens handelen. Ook bent u strafbaar als u redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zwaar lichamelijk letsel in zou treden. Het komt vaak voor dat zware mishandeling ten laste wordt gelegd, maar hier onvoldoende bewijs voor is. Vaak is er dan sprake van eenvoudige mishandeling. Dit is een groot verschil. Het levert namelijk een veel hogere straf op. Het is daarom belangrijk dat u deskundige verdediging inschakelt van een ervaren strafrechtadvocaat.

Strafverzwarende omstandigheden zijn de mishandeling van een ambtenaar in functie of mishandeling met voorbedachten rade. Ook is het strafverzwarend als de dood intreedt.

Als u verdacht wordt van zware mishandeling raden wij u aan direct contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Een strafrechtadvocaat kan uw straf vaak beperken en zo mogelijk voor vrijspraak zorgen. 

Maximale straf zware mishandeling

Er kan een gevangenisstraf van ten hoogste acht jaar opgelegd worden. Als het de dood ten gevolge heeft, is de maximumstraf tien jaar.  

Ook is de rechter bevoegd om u, al dan niet in combinatie met een gevangenisstraf, een geldboete op te leggen. Voor dit feit mag aan u een geldboete van maximaal 82.000 euro opgelegd worden. Het is natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat u in de schulden raakt. Een ervaren strafrechtadvocaat kan u hierbij helpen. Dit geldt ook als de officier een lange werkstraf eist. 

Ervaren strafrecht advocaat voor zware mishandeling - Zware mishandeling Advocaat Breda

Zoals u kunt zien kan er voor zware mishandeling een forse straf worden opgelegd. Als u een dagvaarding heeft ontvangen om voor de rechter te verschijnen, is het verstandig contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Onze advocaten hebben veel ervaring en kunnen in veel gevallen strafvermindering bereiken en mogelijk vrijspraak. Als u wordt vervolgd neem dan zo snel mogelijk vrijblijvend  contact met ons op zodat wij uw zaak kunnen beoordelen. 

Bekijk meer onderwerpen binnen het strafrecht: Openlijke geweldpleging | Mishandeling | Zware mishandeling | Winkeldiefstal | Heling | Witwassen | Afpersing of afdreiging | Drugsfeiten | Valsheid in geschriften | Ontnemingsmaatregel | Rijden onder invloed | Rijbewijs ingevorderd | Belediging

zware mishandeling advocaat breda

Vragen?  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen zware mishandeling en eenvoudige mishandeling?

  Bij zware mishandeling is er sprake van zwaar lichamelijk letsel. U kunt denken aan botbreuken of inwendig letsel. Bij eenvoudige mishandeling is er sprake van licht letsel zoals een blauwe plek, zwelling of kneuzing. 

  Wat is de maximale straf voor zware mishandeling?

  Een gevangenisstraf van ten hoogste acht jaar. Als de zware mishandeling de dood van het slachtoffer ten gevolg heeft is de maximumstraf tien jaar. 

  Is een kopstoot zware mishandeling?

  Een kopstoot kan zwaar lichamelijk letsel veroorzaken en kan dan worden aangemerkt als zware mishandeling. 

  Wanneer kan ik een beroep doen op noodweerexces bij zware mishandeling?

  Als u onder invloed van een ‘hevige gemoedsbeweging’ de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschrijdt, kan er sprake zijn van noodweerexces. Laat dit altijd beoordelen door een ervaren strafrechtadvocaat. 

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.