Valsheid in geschrift Advocaat Breda

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Valsheid in geschrift Advocaat Breda

 

Valsheid in geschrift is een strafbaar feit. Als u hiervan verdacht wordt, moet u zich mogelijk voor de rechter verantwoorden en riskeert u een straf. 

Verdacht van valsheid in geschrift?

Valsheid in geschrift is strafbaar gesteld in artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht. ‘’Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft.’’ 

Ook het opzettelijk gebruik maken van valse geschriften is strafbaar. 

Maar wanneer is hier nu precies sprake van? Het kan gaan om het namaken van een bestaand document. Denk aan het namaken van een paspoort. Het gaat dan om materiële valsheid. Wanneer er bewust onjuiste informatie wordt opgenomen in een bestaand document wordt gesproken van intellectuele valsheid. Een voorbeeld hiervan is de uitslag van een coronatest veranderen van ‘positief’ naar ‘negatief’. Ook bij het vervalsen van de uitslag van een coronatest kunt u vervolgd worden en riskeert u een straf! 

Niet zomaar iedere valsheid van een geschrift is strafbaar. Het geschrift moet namelijk voldoen aan de functie van bewijsbestemming. Dit houdt in dat het geschrift gebruikt wordt om iets te bewijzen. Een paspoort bewijst wie u bent, een coronatest bewijst dat u geen corona heeft, een diploma bewijst dat u uw opleiding heeft afgerond. 

Tot slot is het van belang dat het geschrift is opgemaakt of vervalst met de opzet om het als echt en onvervalst te gebruiken.   

Straffen valsheid in geschrift

Voor dit feit kunnen forse straffen worden opgelegd. Zo kan een gevangenisstraf oplopen tot zes jaar of u kunt een forse boete of lange taakstraf opgelegd krijgen. Een ervaren strafrechtadvocaat kent de richtlijnen die het Openbaar Ministerie heeft opgesteld voor strafoplegging en kan u vertellen wat u kunt verwachten. 

Contact met ervaren strafrecht advocaat voor valsheid in geschrift - Valsheid in geschrift Advocaat Breda

Als u verdacht wordt is het belangrijk om deskundige bijstand in te schakelen van een strafrecht specialist. Neemt u dan ook direct vrijblijvend contact met ons op. Een ervaren strafrechtadvocaat kan uw dossier beoordelen en u vertellen welke mogelijkheden er zijn tot het beperken van de straf.

Bekijk meer onderwerpen binnen het strafrecht:  mishandeling | zware mishandeling | winkeldiefstal | heling | witwassen | afpersing of afdreiging | openlijke geweldpleging | belediging | bedreiging | stalking | rijden onder invloed |

valsheid in geschrift advocaat breda

Vragen?  Veelgestelde vragen

  Ik wordt vervolgd wegens valsheid in geschrift maar de vervalsing was een vergissing. Wat kan ik doen?

  Als u niet de intentie had om een ander te misleiden is dit een verweer dat een strafrechtadvocaat voor u kan voeren. Het is mogelijk dat u zich simpelweg vergist heeft. Het is altijd belangrijk om bij verdenking van valsheid in geschrift bijstand in te schakelen van een ervaren strafrechtadvocaat. 

  Wordt het gebruik van een vervalst geschrift ook aangemerkt als valsheid in geschrift?

  Ja, ook het gebruik van een vals geschrift valt onder de strafbepaling.

  Is het gebruik van een valse QR-code in de CoronaCheck App ook valsheid in geschrift?

  Ja, het gebruik van een vervalste QR code valt onder valsheid in geschrift. De QR code heeft namelijk een bewijsbestemming: aantonen dat u gevaccineerd, genezen of hersteld bent.

  Is valsheid in geschrift een misdrijf of een overtreding?

  Valsheid in geschrift is een misdrijf.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.