Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken Advocaat Breda

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken Advocaat Breda

 

Als u een gebrekkige zaak bezit, kunt u hiervoor aansprakelijk worden gehouden op basis van risico-aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken is vastgelegd in artikel 6:173 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek en kan worden toegelicht door een advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht in Breda.

Aansprakelijkheid voor gebrekkige roerende zaak

De bezitter van een roerende zaak waarvan bekend is dat deze een bijzonder gevaar voor personen of zaken kan opleveren als deze niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden aan de zaak mag stellen, is aansprakelijk voor de veroorzaakte schade wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt. Bezit betekent in dit geval dat u de zaak voor uzelf houdt en dit geldt alleen voor roerende zaken. Een bijzonder gevaar is een gevaar dat niet redelijkerwijs te verwachten valt van de zaak.

Om aansprakelijk te worden gesteld, moet de zaak gebrekkig zijn, wat betekent dat deze niet voldoet aan de eisen die men eraan mag stellen en een bijzonder gevaar oplevert voor andere personen of zaken. Er moet ook een causaal verband zijn tussen de gebrekkige zaak en de veroorzaakte schade. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is de bezitter van de zaak in principe aansprakelijk voor de geleden schade.

Uitzondering

Er is echter een uitzondering: als de bezitter niet aansprakelijk zou zijn op basis van een onrechtmatige daad, is hij ook niet aansprakelijk voor de gebrekkige zaak. Een ervaren advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht kan beoordelen of deze uitzondering op uw situatie van toepassing is.

Ervaren aansprakelijkheidsrecht advocaat voor aansprakelijkheid gebrekkige zaak

Als u meer wilt weten over aansprakelijkheid voor een gebrekkige zaak, kunt u vrijblijvend contact opnemen met een ervaren advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht in Breda. Deze kan u adviseren en bijstaan in zaken waarin de aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken aan de orde is. Door een advocaat in te schakelen, kunt u uw rechten beschermen en mogelijke financiële risico's beperken.

Of bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht: Onrechtmatige daad Breda | Aansprakelijkheid voor kinderen Breda | Aansprakelijkheid voor dieren Breda | Werkgeversaansprakelijkheid Breda | Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken Breda | Schade vergoeding Breda | Aansprakelijkheid door niet-nakomen overeenkomst Breda | Risicoaansprakelijkheid motorvoertuigen Breda |

aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken advocaat breda

Vragen?

  *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

  Veelgestelde vragen

  Wat wordt er bedoeld met aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken?

  Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken houdt in dat de bezitter van een roerende zaak aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die deze zaak heeft veroorzaakt, als de zaak niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden aan de zaak mag stellen en als de zaak daardoor een bijzonder gevaar oplevert voor personen of zaken.

  Wie is er aansprakelijk voor een gebrekkige zaak?

  De bezitter van de zaak is in principe aansprakelijk voor de schade die de gebrekkige zaak heeft veroorzaakt. De bezitter is degene die de zaak houdt voor zichzelf en is vaak ook de eigenaar van de zaak.

  Wat wordt er bedoeld met een bijzonder gevaar?

  Een bijzonder gevaar is een gevaar dat niet mag worden verwacht van de betreffende zaak. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hamer die spontaan uit elkaar valt tijdens gebruik, waardoor letsel ontstaat. Dit gevaar mag men niet verwachten bij een hamer die in goede staat verkeert.

  Wanneer ben je niet aansprakelijk voor een gebrekkige zaak?

  Een bezitter is niet aansprakelijk wanneer hij ook niet aansprakelijk zou zijn op grond van een onrechtmatige daad. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de schade niet het directe gevolg is van de gebrekkige zaak, of als er sprake is van overmacht. Een ervaren advocaat kan beoordelen of er bij een specifieke zaak sprake is van een uitzondering waardoor de bezitter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden wat u zoekt op onze website?

  U kunt mij vrijblijvend uw juridisch geschil laten beoordelen, op basis hiervan kunnen we u voorzien van de meest geschikte oplossing.

  U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
  Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten