Aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten Advocaat Breda

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten Advocaat Breda

 

Werkgevers hebben een zogenoemde risicoaansprakelijkheid voor hun werknemers indien zij schade toebrengen aan derden. Als een werknemer een fout heeft gemaakt of een toerekenbare onrechtmatige daad heeft gepleegd kan de benadeelde de werkgever aansprakelijk stellen.

Voorwaarden werkgeversaansprakelijkheid

Om een werkgever aansprakelijk te stellen voor een werknemer moet de schade zijn veroorzaakt door een fout van de ondergeschikte. Tussen de opgegeven taak en de fout moet volgens de wet een functioneel verband bestaan. Dit wil zeggen dat de kans op de fout door de werknemer moet zijn vergroot door de aan de werknemer gegeven opdracht tot het verrichten van de taak. Daarnaast moet de werkgever juridische zeggenschap hebben over gedragingen waarin de fout is gelegen. Of de werkgever de werknemer instructies met betrekking tot deze gedraging had kunnen geven is hierbij doorslaggevend. Van belang is dat de ondergeschikte niet noodzakelijk een arbeidsovereenkomst hoeft te hebben. Een vrijwilliger kan ook onder de bepaling vallen. Dit is anders als het gaat om een overeenkomst tot opdracht. Of er sprake is geweest van zeggenschap over de gedraging is afhankelijk van vele omstandigheden. Een advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht kan u hier meer over vertellen. 

Contact Aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten Advocaat Breda

Wilt u meer weten over werkgeversaansprakelijkheid? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Een ervaren advocaat aansprakelijkheidsrecht behandelt vaak zaken waarin de aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten aan de orde is en kan u hierover adviseren.

Of bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht:  aansprakelijkheid voor kinderen | aansprakelijkheid voor dieren | onrechtmatige daad | aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken | schadevergoeding |

aansprakelijkheid werkgever voor ondergeschikten advocaat breda

Vragen?

  *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

  Veelgestelde vragen

  Wat is een ondergeschikte?

  Een ondergeschikte is iemand die in dienst van een ander werkzaamheden verricht.

  Is mijn werkgever aansprakelijk als ik schade veroorzaakt?

  Uw werkgever is aansprakelijk voor de schade die u als werknemer in de uitoefening van uw werkzaamheden lijdt, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan uw kant.

  Kan mijn werkgever mij aansprakelijk stellen?

  Als u schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid kan uw werkgever u aansprakelijk stellen. Hij dient dat wel te bewijzen dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.

  Wie zijn niet-ondergeschikten?

  Als er gesproken wordt over niet-ondergeschikten, wordt gesproken over zelfstandige hulppersonen. U kunt dan denken aan een onderaannemer die wordt ingehuurd door een aannemer.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden wat u zoekt op onze website?

  U kunt mij vrijblijvend uw juridisch geschil laten beoordelen, op basis hiervan kunnen we u voorzien van de meest geschikte oplossing.

  U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
  Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten