Aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten Advocaat Breda
Werkgevers hebben een zogenoemde risicoaansprakelijkheid voor hun werknemers indien zij schade toebrengen aan derden. Als een werknemer een fout heeft gemaakt of een toerekenbare onrechtmatige daad heeft gepleegd kan de benadeelde de werkgever aansprakelijk stellen.
Voorwaarden werkgeversaansprakelijkheid
Om een werkgever aansprakelijk te stellen voor een werknemer moet de schade zijn veroorzaakt door een fout van de ondergeschikte. Tussen de opgegeven taak en de fout moet volgens de wet een functioneel verband bestaan. Dit wil zeggen dat de kans op de fout door de werknemer moet zijn vergroot door de aan de werknemer gegeven opdracht tot het verrichten van de taak. Daarnaast moet de werkgever juridische zeggenschap hebben over gedragingen waarin de fout is gelegen. Of de werkgever de werknemer instructies met betrekking tot deze gedraging had kunnen geven is hierbij doorslaggevend. Van belang is dat de ondergeschikte niet noodzakelijk een arbeidsovereenkomst hoeft te hebben. Een vrijwilliger kan ook onder de bepaling vallen. Dit is anders als het gaat om een overeenkomst tot opdracht. Of er sprake is geweest van zeggenschap over de gedraging is afhankelijk van vele omstandigheden. Een advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht kan u hier meer over vertellen.
Contact Aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten Advocaat Breda
Wilt u meer weten over werkgeversaansprakelijkheid? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Een ervaren advocaat aansprakelijkheidsrecht behandelt vaak zaken waarin de aansprakelijkheid van werkgevers voor ondergeschikten aan de orde is en kan u hierover adviseren.
Of bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht: aansprakelijkheid voor kinderen | aansprakelijkheid voor dieren | onrechtmatige daad | aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken | schadevergoeding |