Ontslag op staande voet

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Ontslag op staande voet

 

Ontslag op staande voet is een vorm van ontslag die de werkgever uitvoert zonder voorafgaande waarschuwing of beëindigingsprocedure. Dit soort ontslag is een uitzondering en mag alleen plaatsvinden in gevallen waarin de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig verwijtbare feiten, zoals diefstal, fraude of het weigeren van werk.

Wanneer een werknemer ontslagen wordt op staande voet, heeft hij of zij vaak het gevoel dat dit niet eerlijk is en dat hij of zij onrechtmatig behandeld is. Een arbeidsrechtadvocaat of jurist kan u als werknemer  bijstaan en bepalen of het ontslag op staande voet terecht was en of er sprake was van een adequate procedure. Indien nodig kunnen wij u ook bijstaan in een gerechtelijke procedure en het ontslag op staande voet aanvechten. 

Wat is de werkgever verplicht 

Een werkgever die iemand op staande voet wil ontslaan, moet aan enkele vereisten voldoen om dit rechtsgeldig te kunnen doen. Hierbij zijn enkele belangrijke zaken om te regelen:

 1. Er moet sprake zijn van een dringende reden: Dit betekent dat er een ernstige overtreding heeft plaatsgevonden die de arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigt.
 2. Het ontslag op staande voet moet direct gegeven worden na ontstaan van de dringende reden. 
 3. De dringende reden moet direct aan de werknemer kenbaar gemaakt worden;

Als de werkgever niet aan de verplichtingen voldoet die gelden bij het ontslag op staande voet, kan dit gevolgen hebben voor de geldigheid van het ontslag. Het ontslag op staande voet moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om rechtsgeldig te zijn. Als de werkgever deze voorwaarden niet naleeft, is het mogelijk dat het ontslag niet geldig is. In dergelijke situaties is het verstandig om een advocaat of jurist in te schakelen, omdat deze professional de situatie kan beoordelen en je kan bijstaan in het verweer tegen het ontslag op staande voet.

Wat zijn de gevolgen van een ontslag op staande voet?

Als u op staande voet ontslagen wordt, eindigt de arbeidsovereenkomst per direct omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de opzegtermijn. U heeft geen recht op meer op loonbetaling en ook geen recht op een WW-uitkering. Dit komt omdat er vanuit gegaan wordt van eigen schuld aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Ook hoeft de werkgever geen ontslagvergoeding te betalen bij een ontslag op staande voet. 

Zoals u wel merkt, heeft een ontslag op staande voet nare gevolgen. Het is daarom heel belangrijk om te laten beoordelen of het ontslag op staande voet wel geldig is. 

Contact met een ervaren arbeidsrechtadvocaat gespecialiseerd in ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is een ernstige situatie voor zowel werkgever als werknemer. Als werkgever moet u aan bepaalde verplichtingen voldoen voordat u iemand op staande voet kunt ontslaan, en als werknemer heeft u bepaalde rechten bij zo'n ontslag. Het is daarom belangrijk om de hulp van een jurist of advocaat in te schakelen als u betrokken bent bij een ontslag op staande voet. Een ervaren jurist of advocaat kan u helpen uw rechten te beschermen en te bepalen of het ontslag op staande voet rechtmatig is. Zij kunnen ook onderhandelen met de werkgever over eventuele vergoedingen of andere oplossingen die u wenst. In het algemeen is het van groot belang om bij dit soort complexe arbeidsrechtelijke kwesties de hulp van een expert in te schakelen om uw belangen te beschermen en u te helpen een goede uitkomst te bereiken.

Wij beschikken over de expertise en ervaring die nodig is om u te ondersteunen bij problemen met ontslag op staande voet. Onze advocaten en juristen zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en hebben jarenlange ervaring met de verdediging van de rechten van werknemers. Zij hebben een diepgaande kennis van de wet- en regelgeving en kunnen snel en effectief handelen om uw belangen te beschermen. Door ons in te schakelen, kunt u er zeker van zijn dat uw zaak in vertrouwde en deskundige handen is.

Ervaring van Raedsman met betrekking tot ontslag op staande voet

Als advocatenkantoor Raedsman hebben we veel ervaring met ontslag op staande voet en hebben we onze cliënten bijgestaan in verschillende zaken. Onze toegewijde advocaten hebben hun expertise ingezet om onze cliënten te adviseren over hun rechten en plichten bij ontslag op staande voet, en om ervoor te zorgen dat hun rechten en belangen worden beschermd. We begrijpen dat ontslag op staande voet een zeer ingrijpende maatregel kan zijn voor werknemers, en daarom hebben we ons best gedaan om onze cliënten te helpen bij het vinden van de best mogelijke oplossingen en het bereiken van gunstige resultaten.

We zijn trots om te vermelden dat we succesvolle zaken hebben afgerond op het gebied van ontslag op staande voet. Onze cliënten hebben rechtvaardige vergoedingen en compensaties ontvangen, en we hebben ook geholpen bij het vinden van geschikte oplossingen om de situatie op te lossen. We blijven ons inzetten om onze cliënten te ondersteunen en te beschermen in alle zaken die verband houden met ontslag op staande voet en arbeidsrechtelijke geschillen.

Bekijk meer onderwerpen binnen het arbeidsrecht:  Ziekteverzuim | Transitievergoeding| geschorst of op non-actief gesteld | beoordelen vaststellingsovereenkomst | Concurrentiebeding | Ontslag bedrijfseconomische redenen

ontslag op staande voet

Vragen?

  Veelgestelde vragen

  Hoe kan ik nagaan of mijn ontslag om bedrijfseconomische redenen wel gegrond is?

  Het is afhankelijk van verschillende omstandigheden of het zinvol is om een bedrijfseconomisch ontslag aan te vechten. Zo is het onder andere belangrijk om na te gaan of uw werkgever het afspiegelingsbeginsel correct heeft toegepast en of er geen andere werkzaamheden zou kunnen verrichten binnen het bedrijf. Ook dienen de bedrijfseconomische redenen overtuigend te zijn. Laat dit daarom altijd door een arbeidsrecht advocaat beoordelen.

  Welke soorten ontslag zijn er?

  Ontslag met wederzijds goedvinden, ontslag op staande voet, ontslag om bedrijfseconomische redenen, ontslag bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, ontslag bij verwijtbaar disfunctioneren, ontslag vanwege verstoorde arbeidsrelatie, ontslag van rechtswege en ontslag bij faillissement.

  Kan ik ontslagen worden als ik een vast contract heb?

  Bij een vast contract kunt u niet zomaar ontslagen worden. Hiervoor moet uw werkgever een geldige reden hebben.

  Heb ik recht op een transitievergoeding als ik op staande voet ontslagen ben?

  Nee, in beginsel niet.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.