Concurrentiebeding

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Arbeidsrecht advocaten & juridische professionals

Raedsman biedt betrouwbare en deskundige juridische ondersteuning in zaken met een concurrentiebeding. Een ervaren arbeidsrecht advocaat of jurist staat bij ons klaar om u te helpen met het arbeidsconflict, of het nu gaat om ontslag, concurrentiebeding, ziekteverzuim of andere onderwerpen.

Bel: 085 087 2024

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat? U kunt direct contact met ons opnemen via het contact formulier.

Vul onderstaand contactformulier in en er wordt vrijblijvend contact met u opgenomen door een van onze medewerkers.

    *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

    Concurrentiebeding 

     

    Een concurrentiebeding is een bepaling in een arbeidsovereenkomst die de werknemer verbiedt om bepaalde activiteiten te verrichten, bijvoorbeeld bij een concurrent werken of een eigen bedrijf starten, na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Deze bepaling is niet altijd geldig en mag niet in elke situatie worden opgenomen. Het is alleen toegestaan als de werkgever aantoont dat hij een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft en deze afweging moet in het voordeel zijn van de werkgever. In geval van een contract voor bepaalde tijd is een concurrentiebeding niet toegestaan, tenzij er specifieke omstandigheden aanwezig zijn.

    Concurrentiebeding bij tijdelijk contract

    Bij bepaalde tijd contracten is het niet toegestaan om een concurrentiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, tenzij er door de werkgever uitdrukkelijk en gemotiveerd is aangegeven dat er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn bij het opnemen van het concurrentiebeding. De positie van de werknemer binnen het bedrijf moet in dat geval gevoelig zijn voor concurrentie. Er vindt een belangenafweging plaats tussen het belang van de werkgever en het belang van de werknemer om zich vrij op de arbeidsmarkt te kunnen bewegen. Het belang van de werkgever moet in dat geval zwaarder wegen dan het belang van de werknemer.

    Concurrentiebeding bij ZZP

    Voor zelfstandige zonder personeel (ZZP’ers) gelden andere regels met betrekking tot concurrentiebeding dan voor werknemers met een vast contract. In het algemeen is het voor ZZP’ers moeilijker om een geldig concurrentiebeding af te dwingen, omdat de wet het concurrentiebeding niet specifiek beschermt.

    Echter, in sommige gevallen kan een concurrentiebeding toch geldig zijn voor ZZP’ers, bijvoorbeeld als het concurrentiebeding nodig is om vertrouwelijke informatie te beschermen of als er sprake is van een duidelijk vastgestelde samenwerking tussen de opdrachtgever en de ZZP’er.

    Het is belangrijk om altijd de specifieke omstandigheden en de geldende wet- en regelgeving te bekijken om te bepalen of een concurrentiebeding geldig is voor een bepaalde situatie. Het is aanbevolen om in deze gevallen de hulp van een juridisch expert in te roepen.

    Kan ik onder een concurrentiebeding uitkomen?

    Ja, het is mogelijk om onder een concurrentiebeding uit te komen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en bepalingen in uw arbeidsovereenkomst. Het is echter raadzaam om de hulp van een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, aangezien er complexe regels en belangenafwegingen kunnen spelen bij deze aangelegenheden.

    Belangrijke zaken om te weten

    Om onder een concurrentiebeding uit te komen, moeten bepaalde stappen worden ondernomen. Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw situatie. In het algemeen zijn de volgende stappen nodig om uit een concurrentiebeding te komen:

    1. Bepaal de specifieke bepalingen van het concurrentiebeding: Voordat u actie onderneemt, moet u begrijpen welke beperkingen er zijn opgelegd door het concurrentiebeding.
    2. Overleg met uw werkgever: U kunt uw werkgever vragen om het concurrentiebeding niet op te leggen of te versoepelen.
    3. Zoek juridische hulp: Als u het niet voor elkaar krijgt bij uw werkgever, is het belangrijk om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan u helpen bij het beoordelen van het concurrentiebeding.
    4. Onderhandelen of zaak aanhangig maken bij de rechter: Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw situatie, kan het nodig zijn om onderhandelingen te voeren of een rechtszaak te starten om het concurrentiebeding op te heffen.

    Het is belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is en dat deze stappen niet per se voor iedereen gelden. Het is aanbevolen om juridische hulp in te roepen om uw specifieke situatie te beoordelen en een plan van aanpak te maken.

    Contact met een ervaren arbeidsrechtadvocaat gespecialiseerd in concurrentiebeding

    Een advocaat kan u helpen bij het begrijpen en beoordelen van uw arbeidsovereenkomst, met inbegrip van het concurrentiebeding. De advocaat kan u vertellen of het concurrentiebeding geldig is en of het door de rechter zal worden erkend. Daarnaast kunnen wij u helpen bij het onderhandelen over de voorwaarden van het concurrentiebeding, zodat uw belangen en rechten worden beschermd. 

    Ervaring van Raedsman met betrekking tot concurrentiebeding

    Bij Raedsman hebben we uitgebreide ervaring in het bijstaan van cliënten in zaken met betrekking tot het concurrentiebeding. De advocaat heeft diepgaande kennis en expertise opgebouwd om onze cliënten te adviseren en bij te staan bij alle aspecten van het concurrentiebeding.

    We zijn trots op onze staat van dienst van succesvolle zaken die we hebben afgerond op het gebied van concurrentiebedingen. Onze cliënten hebben rechtvaardige vergoedingen en compensaties ontvangen, en we hebben geholpen bij het vinden van geschikte oplossingen om geschillen op te lossen. Ons team streeft ernaar om cliënten te beschermen en hun belangen te waarborgen bij alle juridische kwesties die zich kunnen voordoen met betrekking tot concurrentiebedingen.

    Bekijk meer onderwerpen binnen het arbeidsrecht:  Ziekteverzuim | Transitievergoeding| geschorst of op non-actief gesteld | beoordelen vaststellingsovereenkomst | ontslag op staande voet | Ontslag bedrijfseconomische redenen

    Vragen?

      *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

      Veelgestelde vragen

      Hoe kom je van een concurrentiebeding af?

      U kunt met uw werkgever in overleg gaan en vragen of hij uw concurrentiebeding wil laten vervallen. Als dit niet lukt kunt u de rechter verzoeken om het concurrentiebeding te vernietigen of te beperken.

      Hoelang geldt een concurrentiebeding?

      Als er in een arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding is opgenomen, staat daarin hoe lang het beding geldt. Doorgaans is dit maximaal één jaar, en in uitzonderlijke gevallen twee jaar. Hoewel de wet geen maximumduur kent, is een te lange duur vaak niet redelijk. Er kan dan verzocht worden om een beperking van het concurrentiebeding.

      Wat moet ik doen als mijn concurrentiebeding onredelijk is?

      Als u er onderling met uw werkgever niet aan uitkomt, kunt u de rechter verzoeken het beding ongedaan te maken of te beperken. Schakelt u hiervoor een arbeidsrecht advocaat in.

      Wat is het gevolg als ik mij niet houdt aan het concurrentiebeding?

      Het is mogelijk dat u een boete verschuldigd bent aan uw werkgever.

      Laatste berichten

      Chat openen
      1
      Hulp nodig?
      Goedendag, kunt u alles vinden wat u zoekt op onze website?

      U kunt mij vrijblijvend uw juridisch geschil laten beoordelen, op basis hiervan kunnen we u voorzien van de meest geschikte oplossing.

      U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
      Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten