Beoordelen vaststellingsovereenkomst (bij ziekte) - ontslag met wederzijds goedvinden
Een vaststellingsovereenkomst ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd is een afspraak tussen werkgever en werknemer om de arbeidsovereenkomst op een bepaalde manier te beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in verband met ontslag of andere conflicterende situaties op het werk. Een beoordeling van de vaststellingsovereenkomst door een arbeidsrecht advocaat of jurist is van groot belang, omdat dit u kan helpen om te bepalen of de afspraken in de overeenkomst juridisch correct en billijk zijn. Een advocaat of jurist kan ook ondersteuning bieden bij het onderhandelen over de bepalingen in de vaststellingsovereenkomst en ervoor zorgen dat uw belangen worden behartigd. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de afspraken in de vaststellingsovereenkomst aansluiten bij uw verwachtingen en rechten.
Werkgevers maken vaak fouten
Er kunnen diverse fouten gemaakt worden door werkgevers in een vaststellingsovereenkomst, zoals:
- Het niet voldoen aan de juiste procedurele eisen;
- Onvoldoende rekening houden met de belangen van de werknemer;
- Het niet duidelijk omschrijven van de gevolgen van het beëindigen van het dienstverband;
- Het niet correct berekenen van de financiële compensatie;
- Het niet opnemen van een redelijke opzegtermijn;
- Het niet naleven van de geldende regels inzake arbeidsrecht.
Hogere ontslagvergoeding vaak mogelijk bij ontslag wederzijds goedvinden
Het is belangrijk om te begrijpen dat u als werknemer niet verplicht bent om in te stemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden. Werkgevers bieden vaak een vaststellingsovereenkomst aan omdat ze geen toestemming krijgen voor een "normaal" ontslag van instanties zoals het UWV of de kantonrechter. Voor zo'n ontslag moet namelijk een geldige reden aanwezig zijn. In dit geval heeft u als werknemer een sterke onderhandelingspositie met betrekking tot de voorwaarden van het ontslag met wederzijds goedvinden. Als u niet akkoord gaat met deze vorm van ontslag, betekent dit vaak dat de werkgever u in dienst moet houden.
Het is verstandig om professioneel advies in te winnen over de consequenties van de vaststellingsovereenkomst, en het proces dient onvoorwaardelijk vrijwillig te verlopen. Druk of dwang mag absoluut niet voorkomen. Om te waarborgen dat u als werknemer niet onder druk wordt gezet om in te stemmen met ontslag met wederzijds goedvinden, wordt aanbevolen een specialist op het gebied van arbeidsrecht in te schakelen die de communicatie namens u overneemt. Dit zorgt voor een objectieve en emotievrije benadering, waardoor een gewenste beëindigingsovereenkomst tot stand kan komen.
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is een financiële compensatie die u als werknemer kan ontvangen bij beëindiging van uw dienstverband. Dit bedrag is bedoeld om de overgang naar uw nieuwe baan te vergemakkelijken of als financiële ondersteuning tijdens de periode van werkloosheid. Er zijn echter meerdere specifieke situaties waarin een werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding, zoals bij ontslag wegens ernstig verwijtbaar gedrag, als in de CAO een afwijkende voorziening is getroffen of bijvoorbeeld wanneer de werkgever in financiële problemen verkeert.
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren en het maandsalaris van de werknemer. Het is belangrijk om te beseffen dat de transitievergoeding niet alleen van toepassing is bij onvrijwillig ontslag, maar ook bij beëindiging met wederzijds goedvinden. In dat geval kan onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst leiden tot een gunstigere transitievergoeding. Onze juridische dienstverlening kan u helpen bij het realiseren van de best mogelijke uitkomst bij ontslag en transitievergoedingen, u kunt vrijblijvend met ons contact opnemen.
WW-uitkering
Instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden kan gevolgen hebben voor uw recht op een WW-uitkering. Het is daarom van belang dat de vaststellingsovereenkomst voldoet aan de eisen om uw recht op een WW-uitkering veilig te stellen. Bovendien moet u voldoen aan de wekeneis, wat betekent dat u in de 36 weken voordat u werkloos werd, minstens 26 weken hebt gewerkt.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte
Het is niet altijd verstandig een vaststellingsovereenkomst aan te gaan tijdens ziekte. U heeft immers twee jaar recht op doorbetaling van uw werkgever tijdens ziekte. Door akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst verspeelt u dit recht. De overweging om wel of niet over te gaan tot ondertekening tijdens ziekte luistert daarom erg nauw.
Een reden om te overwegen om wél een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte aan te gaan is bij zogenoemde situatieve arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat u enkel bij uw eigen werkgever niet in staat bent om uw werk te verrichten. Vaak wordt dit veroorzaakt door een werkgerelateerde burn-out of een nare situatie op het werk waardoor u er tegenop ziet naar uw werk te gaan. Als uw uitval hierdoor veroorzaakt is én u wel beschikbaar bent voor ander werk (een vereiste voor het verkrijgen van een ww-uitkering), dan is het vaak wel veilig om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan tijdens ziekte. Laat dit wel altijd beoordelen! Wij controleren dit graag voor u.
Stappenplan
- Het ontvangen van de vaststellingsovereenkomst en het onderzoeken van de mogelijkheden, vooral op basis van uw voorkeuren, zijn de eerste stappen. Raedsman zal contact opnemen met uw werkgever om aan te geven dat u ons heeft gevraagd om u te begeleiden bij het proces van de VSO.
- Nadat de VSO is geëvalueerd, zullen we een gedetailleerd plan opstellen dat alle aspecten omvat, zoals uw recht op een WW-uitkering, transitievergoeding en andere zekerheden. Dit plan zal uitgebreid met u worden besproken.
- Raedsman zal vervolgens beginnen met onderhandelingen om het vastgestelde plan voor u te realiseren. We zullen voornamelijk bezig zijn met het onderhandelen over de voorwaarden, waarbij alles in nauw overleg met u gebeurt.
- Zodra we een goede overeenkomst hebben bereikt, ontvangen we de definitieve versie van uw werkgever. Deze zullen we samen met u controleren voordat u deze ondertekent.
Kosteloos de beëindigingsovereenkomst laten beoordelen
De werkgever vergoed onze juridische kosten altijd. Daarbij zijn juridische kosten al vaak opgenomen in de vaststellingsovereenkomst, en u wordt ook vaak door de werkgever geadviseerd juridisch advies in te winnen voordat u de overeenkomst ondertekent. Aan u wordt immers gevraagd een belangrijke overeenkomst te tekenen.
Het is van belang om dit te laten beoordelen door een specialist, aangezien dit zowel u als de werkgever zekerheid biedt door het te laten controleren op juistheid. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de werknemer achteraf spijt krijgt en zich later laat adviseren. Wij zullen uw werkgever dan ook altijd vragen onze kosten te dekken. Vaak is een werkgever hiertoe bereid. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten, en is alle begeleiding voor u gratis.
Spijt ondertekenen vaststellingsovereenkomst
Spijt ondertekenen van vaststellingsovereenkomst komt soms voor, vaak door een gebrek aan volledig begrip van de voorwaarden, rechten of consequenties die het met zich meebrengt. Het inwinnen van juridisch advies vóór de ondertekening kan aanzienlijk helpen om eventuele toekomstige spijt te voorkomen.
In de vaststellingsovereenkomst is het verplicht voor de werkgever om een bedenktermijn van 14 dagen na ondertekening op te nemen. Binnen deze periode heeft u de mogelijkheid om ervan af te zien. Indien er geen specifieke bepaling over de bedenktermijn is opgenomen, geldt automatisch een standaardtermijn van 3 weken. In dit geval kunnen wij namens u nieuwe voorwaarden onderhandelen.
Contact met een ervaren vaststellingsovereenkomst advocaat gespecialiseerd in VSO overeenkomsten
Wij beschikken over specifieke kennis en ervaring op het gebied van arbeidsrecht en kunnen daarom helpen bij het oplossen van problemen of gesprekken met vaststellingsovereenkomsten.
Onze rol bestaat uit het beoordelen van de vaststellingsovereenkomst en het bepalen of deze rechtmatig is en of alle verplichtingen daarvan zijn nagekomen. Indien er fouten zijn gemaakt door de werkgever, zullen wij deze aan de kaak stellen en ervoor zorgen dat de rechten van onze cliënt worden gehandhaafd.
Daarnaast kunnen wij onze cliënt bijstaan in het voeren van onderhandelingen of het voeren van juridische procedures als er niet tot een oplossing kan worden gekomen. Onze dienstverlening zorgt voor een snelle en efficiënte afhandeling van de vaststellingsovereenkomst waarbij de rechten van onze cliënt optimaal wordt beschermd.
Als u in gesprek bent over een vaststellingsovereenkomst, twijfel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen via telefoon of mail info@raedsman.com Onze ervaren advocaten en juristen staan klaar om u bij te staan en u te helpen de best mogelijke oplossing te vinden.
Ervaring van Raedsman met betrekking tot beoordelen vaststellingsovereenkomst
Als advocatenkantoor Raedsman hebben we veel ervaring met het beoordelen van vaststellingsovereenkomsten en hebben we onze cliënten bijgestaan in verschillende zaken. Onze ervaren advocaten hebben hun expertise ingezet om onze cliënten te adviseren over de inhoud en juridische implicaties van vaststellingsovereenkomsten, en om ervoor te zorgen dat hun rechten en belangen worden beschermd. Vaststellingsovereenkomsten kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn, maar we streven ernaar onze cliënten te ondersteunen bij het vinden van optimale oplossingen en het behalen van gunstige resultaten.
We zijn trots om te vermelden dat we succesvolle zaken hebben afgerond op het gebied van het beoordelen van vaststellingsovereenkomsten. Onze cliënten hebben rechtvaardige vergoedingen en compensaties ontvangen, en we hebben ook geholpen bij het vinden van geschikte oplossingen om geschillen op te lossen. We blijven ons inzetten om onze cliënten te ondersteunen en te beschermen in alle zaken die verband houden met vaststellingsovereenkomsten en arbeidsrechtelijke geschillen.
Bekijk meer onderwerpen binnen het arbeidsrecht: Ziekteverzuim | Transitievergoeding| geschorst of op non-actief gesteld | concurrentiebeding | ontslag op staande voet | Ontslag bedrijfseconomische redenen