Bent u op zoek naar een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat? U kunt direct contact met ons opnemen via het contact formulier.
Vul onderstaand contactformulier in en er wordt vrijblijvend contact met u opgenomen door een van onze medewerkers.
Arbeidsrecht advocaten & juridische professionals
Raedsman biedt betrouwbare en deskundige juridische ondersteuning op het gebied van vaststellingsovereenkomsten. Een ervaren arbeidsrecht advocaat of jurist staat bij ons klaar om u te helpen met arbeidsconflict, of het nu gaat om de hoogte van transitievergoeding, WW-uitkering, concurrentiebeding of andere onderwerpen.
Vul onderstaand contactformulier in en er wordt vrijblijvend contact met u opgenomen door een van onze medewerkers.
Een vaststellingsovereenkomst (VSO), ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in geval van ontslag of een conflict op de werkvloer. Ook kan een vaststellingsovereenkomst bij ziekte worden aangeboden.
Het is van belang dat deze overeenkomst juridisch correct is opgesteld en uw belangen optimaal vertegenwoordigt. De vaststellingsovereenkomst kan als voorstel van de werkgever worden gezien. De werkgever verwacht doorgaans dat er een tegenvoorstel zal komen. Daarom is het sterk aan te raden om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een arbeidsrecht advocaat of arbeidsjurist, zodat u er zeker van bent dat de afspraken aansluiten bij uw rechten en dat er geen belangrijke punten over het hoofd worden gezien die zowel op korte als lange termijn van invloed kunnen zijn.
U kunt een gratis intakegesprek aanvragen om de aangeboden vaststellingsovereenkomst te beoordelen en de mogelijkheden in uw situatie te bespreken. Belangrijke onderdelen zijn onder andere:
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heeft u als werknemer vaak een sterke onderhandelingspositie, omdat u niet verplicht bent om akkoord te gaan met de aangeboden voorwaarden. Werkgevers bieden vaak een vaststellingsovereenkomst aan omdat zij geen toestemming krijgen voor regulier ontslag via het UWV of de kantonrechter. Dit geeft u de mogelijkheid om te onderhandelen over een betere ontslagvergoeding of gunstigere voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst. Als u niet akkoord gaat, is de werkgever namelijk verplicht u in dienst te houden.
Een ontslagvergoeding is een financiële compensatie die u als werknemer kan ontvangen bij beëindiging van uw dienstverband. Dit bedrag is bedoeld om de overgang naar uw nieuwe baan te vergemakkelijken of als financiële ondersteuning tijdens de periode van werkloosheid.
Het bieden van een transitievergoeding of ontslagvergoeding is niet verplicht voor een werkgever bij het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst. Wel kunt u zich afvragen waarom een werknemer akkoord zou gaan met het beëindigen van het dienstverband als daar geen vergoeding tegenover staat. In de praktijk zien we daarom dat werkgevers altijd wel de wettelijke transitievergoeding aanbieden. De wettelijke transitievergoeding wordt berekend met het laatstverdiende loon en het aantal dienstjaren. Andere looncomponenten spelen hierbij ook een rol, zoals bonussen en bijvoorbeeld een dertiende maand.
Bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst is er vaak een uitgelezen kans om een hogere vergoeding voor elkaar te krijgen dan slechts de wettelijke transitievergoeding. Hiervoor is een onderhandeling nodig. Wij hebben hier veel ervaring mee en krijgen het in nagenoeg alle gevallen voor elkaar om een hogere vergoeding voor u te onderhandelen.
Wij adviseren u contact op te nemen om vrijblijvend uw zaak in te schatten en juridisch advies te vragen aan een advocaat over uw vaststellingsovereenkomst. Een advocaat of jurist kan ook ondersteuning bieden bij de onderhandeling over de vaststellingsovereenkomst en ervoor zorgen dat uw belangen worden behartigd. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de afspraken in de vaststellingsovereenkomst aansluiten bij uw verwachtingen en rechten. U kunt via ons een advocaat inschakelen om uw vaststellingsovereenkomst vrijblijvend te laten controleren.
Het aangaan van een vaststellingsovereenkomst heeft vaak verstrekkende gevolgen, zoals het verliezen van uw werk- en inkomenszekerheid en mogelijk voor uw recht op een ww-uitkering Het is daarom belangrijk dat u juridisch advies inwint voordat u een beëindigingsovereenkomst ondertekent. Een advocaat kan u ondersteunen door:
Waarom kiezen voor een vaststellingsovereenkomst check? Er kunnen diverse fouten gemaakt worden door werkgevers in een vaststellingsovereenkomst, zoals:
Wanneer u tijdens ziekte te maken krijgt met een vaststellingsovereenkomst, is het extra belangrijk om voorzichtig te handelen. Het is niet altijd verstandig een vaststellingsovereenkomst aan te gaan bij ziekte. U heeft immers twee jaar recht op doorbetaling van uw werkgever. Door akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte verspeelt u dit recht. In sommige gevallen, zoals bij een werkgerelateerde burn-out of bij situatieve arbeidsongeschiktheid, kan het echter verstandig zijn om toch akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Dit geldt bijvoorbeeld als u alleen bij uw huidige werkgever niet kunt werken, maar wel beschikbaar bent voor ander werk. Als uw uitval hierdoor veroorzaakt is én u wel beschikbaar bent voor ander werk (een vereiste voor het verkrijgen van een WW-uitkering), dan is het vaak veilig om een VSO tijdens ziekte te ondertekenen. Laat vooral in deze situatie altijd de vaststellingsovereenkomst controleren!
Instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden kan gevolgen hebben voor uw recht op een WW-uitkering. Het is daarom van belang dat de vaststellingsovereenkomst bij ziekte voldoet aan de eisen om uw recht op een WW-uitkering veilig te stellen. Bovendien moet u voldoen aan de wekeneis, wat betekent dat u in de 36 weken voordat u werkloos werd, minstens 26 weken heeft gewerkt. Voldoet u hier niet aan, dan kan dit tevens leiden tot verlies van uw recht op een uitkering. Daarom is het altijd raadzaam juridisch advies in te winnen voor u een vaststellingsovereenkomst bij ziekte tekent. Zo weet u zeker dat uw rechten goed beschermd zijn.
De kosten voor juridische bijstand bij een vaststellingsovereenkomst worden doorgaans door de werkgever vergoed. Hierdoor hoeft u zich meestal geen zorgen te maken over de kosten van een advocaat of jurist, aangezien deze vaak al in de overeenkomst zijn opgenomen. Is dit echter niet het geval, dan kunnen wij altijd een alternatieve oplossing bieden om u alsnog van deskundig juridisch advies en persoonlijke begeleiding te voorzien.
Door een ervaren advocaat in te schakelen, kunt u er zeker van zijn dat uw vaststellingsovereenkomst uw belangen vertegenwoordigt. Raedsman helpt u daarom graag als u juridisch advies nodig heeft over uw VSO. Of het nu gaat om een VSO tijdens ziekte of wederzijds goedvinden bij ontslag - wij voeren een grondige controle van de vaststellingsovereenkomst uit, onderhandelen over de ontslagvergoeding en stellen uw WW-uitkering op de juiste manier veilig. Neem gerust vrijblijvend contact op voor juridisch advies door een ervaren advocaat bij een vaststellingsovereenkomst
Nadat u een vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend, heeft u recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. In deze periode kunt u zonder opgaaf van redenen de overeenkomst herroepen. Als de werkgever deze bedenktermijn niet expliciet in de overeenkomst heeft opgenomen, wordt deze termijn automatisch verlengd naar 21 dagen. Een advocaat kan u tijdens deze periode adviseren over de mogelijkheden en indien gewenst namens u onderhandelen over aangepaste voorwaarden.
Bij Raedsman bieden wij deskundige begeleiding bij het beoordelen van vaststellingsovereenkomsten en andere arbeidsrechtelijke kwesties, binnen een breed scala aan werkgebieden. Ons team heeft ruime ervaring in uiteenlopende sectoren en kan u daarom altijd maatwerkadvies geven, afgestemd op de specifieke behoeften van u en de kenmerken van uw branche.
Bij Raedsman beschikken we over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van arbeidsrecht, waardoor we u optimaal kunnen ondersteunen en een controle van de vaststellingsovereenkomst kunnen uitvoeren. Wij bieden:
Onze rol omvat het zorgvuldig beoordelen van de vaststellingsovereenkomst om te bepalen of deze juridisch correct is en of alle verplichtingen van de werkgever zijn nagekomen. Als er fouten zijn gemaakt, zullen wij deze onder de aandacht brengen en ervoor zorgen dat uw rechten worden beschermd. Mocht er geen oplossing worden gevonden, staan wij u ook bij in juridische procedures waarbij onze dienstverlening zorgt voor een snelle en efficiënte afhandeling.
Raedsman heeft uitgebreide ervaring met het beoordelen en onderhandelen van vaststellingsovereenkomsten. Wij hebben talloze cliënten geholpen bij het veiligstellen van hun rechten, het verkrijgen van rechtvaardige ontslagvergoedingen en het oplossen van arbeidsconflicten. Onze expertise stelt ons in staat om u te voorzien van het beste juridische advies, en zorgen we ervoor dat uw belangen volledig worden behartigd.
Of het nu gaat om een beëindigingsovereenkomst bij ontslag met wederzijds goedvinden of tijdens ziekte, wij begeleiden u door het gehele proces.
Bekijk meer onderwerpen binnen het arbeidsrecht: Ziekteverzuim | Transitievergoeding| geschorst of op non-actief gesteld | concurrentiebeding | ontslag op staande voet | Ontslag bedrijfseconomische redenen