Aansprakelijkheid voor kinderen

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid voor kinderen


Als ouder heb je niet alleen de verantwoordelijkheid om voor je kind te zorgen, maar ook om ervoor te zorgen dat je kind geen schade toebrengt aan anderen. Als je kind per ongeluk schade veroorzaakt aan iemand anders of aan andermans eigendommen, dan ben je als ouder aansprakelijk voor de schade die je kind heeft veroorzaakt. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd.

De risico aansprakelijkheid van ouders is gebaseerd op artikel 6:169 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel stelt dat ouders aansprakelijk zijn voor de schade die hun minderjarige kinderen veroorzaken. 

 • Bij kinderen onder de veertien jaar oud is degene met ouderlijk gezag of voogdij aansprakelijk;
 • bij kinderen van veertien en vijftien jaar oud, is degene met ouderlijk gezag of voogdij aansprakelijk tenzij de ouder of voogd aan kan tonen dat er voldoende toezicht is gehouden op het kind en de schade niet te wijten is aan hun nalatigheid.

Dit betekent dus dat als je kind schade veroorzaakt aan iemand anders of aan andermans eigendommen, je als ouder in principe aansprakelijk bent voor deze schade. Dit geldt niet alleen voor materiële schade, maar ook voor letselschade. Als je kind bijvoorbeeld per ongeluk een bal door de ruit van de buurman trapt of een fiets aanrijdt, ben je als ouder aansprakelijk voor de schade die hierdoor is ontstaan.

Om aansprakelijkheid te voorkomen, is het als ouder belangrijk om voldoende toezicht te houden op je kinderen. Toch is dit niet altijd mogelijk en zit een ongeluk in een klein hoekje.  

Als je als ouder toch aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die je kind heeft veroorzaakt, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een aansprakelijkheidsrecht advocaat. Een advocaat kan je helpen om de aansprakelijkheid te beperken en u adviseren over eventuele schadevergoeding die u moet betalen. 

Contact met ervaren aansprakelijkheidsrecht advocaat voor aansprakelijkheid voor kinderen 

Een advocaat gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht kan u bijstaan als u te maken heeft met aansprakelijkheid voor uw kinderen. Als uw kind schade heeft veroorzaakt, kan dat leiden tot aansprakelijkheid. Onze advocaat kan u helpen bij het begrijpen van uw rechten en bij het nemen van stappen om uw belangen te beschermen. Neemt u hiervoor vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

Of bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht:  onrechtmatige daad | aansprakelijkheid voor dieren | aansprakelijkheid werkgevers voor ondergeschikten | aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken | schadevergoeding |

aansprakelijkheid voor kinderen

Vragen?  Veelgestelde vragen

  Bij welke leeftijd is mijn kind zelf aansprakelijk?

  Vanaf 14 jaar is een kind in sommige situaties zelf aansprakelijk. Wanneer u als ouder de schade had kunnen voorkomen door in te grijpen bent u nog steeds aansprakelijk. Vanaf 16 jaar is een kind volledig zelf aansprakelijk.

  Kan een kind een onrechtmatige daad plegen?

  Ja, een kind kan een onrechtmatige daad plegen alleen deze kan niet aan hem worden toegerekend wanneer het kind de leeftijd van 14 jaar nog niet heeft bereikt

  Draai ik op voor schade die mijn kind heeft veroorzaakt?

  Ouder zijn aansprakelijk voor schade die hun kind tot 14 jaar veroorzaakt. Vanaf 14 jaar is het kind zelf aansprakelijk als u als ouder de schade niet had kunnen voorkomen door in te grijpen. Vanaf 16 jaar is het kind zelf aansprakelijk.

  Zijn beide ouders aansprakelijk bij schade veroorzaakt door kind?

  Ja, in beginsel zijn beide ouders aansprakelijk.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.