Aansprakelijkheid voor kinderen

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid voor kinderen


Als ouder heeft u niet alleen de verantwoordelijkheid om voor uw kind te zorgen, maar ook om ervoor te zorgen dat uw kind geen schade toebrengt aan anderen. Als uw kind per ongeluk schade veroorzaakt aan iemand anders of aan andermans eigendommen, dan bent u als ouder aansprakelijk voor de schade die uw kind heeft veroorzaakt. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd.

De risico aansprakelijkheid van ouders is gebaseerd op artikel 6:169 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel stelt dat ouders aansprakelijk zijn voor de schade die hun minderjarige kinderen veroorzaken. 

 • Bij kinderen onder de veertien jaar oud is degene met ouderlijk gezag of voogdij aansprakelijk;
 • bij kinderen van veertien en vijftien jaar oud, is degene met ouderlijk gezag of voogdij aansprakelijk tenzij de ouder of voogd aan kan tonen dat er voldoende toezicht is gehouden op het kind en de schade niet te wijten is aan hun nalatigheid.

Dit betekent dus dat als uw kind schade veroorzaakt aan iemand anders of aan andermans eigendommen, u als ouder in principe aansprakelijk bent voor deze schade. Dit geldt niet alleen voor materiële schade, maar ook voor letselschade. Als uw kind bijvoorbeeld per ongeluk een bal door de ruit van de buurman trapt of een fiets aanrijdt, ben u als ouder aansprakelijk voor de schade die hierdoor is ontstaan.

Om aansprakelijkheid te voorkomen, is het als ouder belangrijk om voldoende toezicht te houden op uw kinderen. Toch is dit niet altijd mogelijk en zit een ongeluk in een klein hoekje.  

Als u als ouder toch aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die uw kind heeft veroorzaakt, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een aansprakelijkheidsrecht advocaat. Een advocaat kan u helpen om de aansprakelijkheid te beperken en u te adviseren over eventuele schadevergoeding die u moet betalen. 

Contact met ervaren aansprakelijkheidsrecht advocaat voor aansprakelijkheid voor kinderen 

Een advocaat gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht kan u bijstaan als u te maken heeft met aansprakelijkheid voor uw kinderen. Als uw kind schade heeft veroorzaakt, kan dat leiden tot aansprakelijkheid. Onze advocaat kan u helpen bij het begrijpen van uw rechten en bij het nemen van stappen om uw belangen te beschermen. Neemt u hiervoor vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

Ervaring van Raedsman met betrekking tot aansprakelijkheid voor kinderen

Als advocatenkantoor Raedsman hebben we veel ervaring met zaken met betrekking tot aansprakelijkheid voor kinderen en hebben we onze cliënten bijgestaan in diverse zaken. Onze toegewijde advocaten hebben hun expertise ingezet om onze cliënten te adviseren over de rechten en plichten bij aansprakelijkheid voor kinderen, en om ervoor te zorgen dat hun rechten en belangen worden beschermd. We begrijpen dat deze kwesties vaak gevoelig en emotioneel kunnen zijn, en daarom hebben we ons best gedaan om onze cliënten te helpen bij het vinden van de best mogelijke oplossingen en het bereiken van gunstige resultaten.

We zijn trots om te vermelden dat we succesvolle zaken hebben afgerond op het gebied van aansprakelijkheid voor kinderen. Onze cliënten hebben rechtvaardige en passende regelingen ontvangen, en we hebben ook geholpen bij het vinden van geschikte oplossingen voor complexere situaties, zoals ongevallen op school of tijdens sportactiviteiten. Door middel van onderhandelingen en, indien nodig, gerechtelijke procedures, hebben we onze cliënten geholpen om hun rechten te beschermen en om hun belangen op een passende manier te behartigen. We blijven ons inzetten om onze cliënten te ondersteunen in alle zaken die verband houden met aansprakelijkheid voor kinderen en andere familierechtelijke geschillen.

Bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht: aansprakelijkheid overeenkomstaansprakelijkheid voor kinderenrisicoaansprakelijkheid motorvoertuigenschadevergoedingwerkgeversaansprakelijkheid | aansprakelijkheid voor dieren | onrechtmatige daad

aansprakelijkheid voor kinderen

Vragen?  Veelgestelde vragen

  Bij welke leeftijd is mijn kind zelf aansprakelijk?

  Vanaf 14 jaar is een kind in sommige situaties zelf aansprakelijk. Wanneer u als ouder de schade had kunnen voorkomen door in te grijpen bent u nog steeds aansprakelijk. Vanaf 16 jaar is een kind volledig zelf aansprakelijk.

  Kan een kind een onrechtmatige daad plegen?

  Ja, een kind kan een onrechtmatige daad plegen alleen deze kan niet aan hem worden toegerekend wanneer het kind de leeftijd van 14 jaar nog niet heeft bereikt

  Draai ik op voor schade die mijn kind heeft veroorzaakt?

  Ouder zijn aansprakelijk voor schade die hun kind tot 14 jaar veroorzaakt. Vanaf 14 jaar is het kind zelf aansprakelijk als u als ouder de schade niet had kunnen voorkomen door in te grijpen. Vanaf 16 jaar is het kind zelf aansprakelijk.

  Zijn beide ouders aansprakelijk bij schade veroorzaakt door kind?

  Ja, in beginsel zijn beide ouders aansprakelijk.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.