Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

Als bezitter van een gebrekkige zaak kunt u aansprakelijk worden gehouden. Het betreft een risico-aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken is geregeld in artikel 6:173 lid 1 Burgerlijk Wetboek. Hierin valt het volgende te lezen: ‘’De bezitter van een roerende zaak waarvan bekend is dat zij, zo zij niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden aan de zaak mag stellen, een bijzonder gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij dit gevaar op het tijdstip van ontstaan daarvan zou hebben gekend’’. 

Aansprakelijkheid voor gebrekkige roerende zaak

De bezitter van een gebrekkige zaak kan voor veroorzaakte schade aansprakelijk worden gesteld. U bent bezitter als u een zaak houdt voor uzelf. De bezitter van een zaak is tevens vaak de eigenaar van de zaak. De aansprakelijkheid geldt alleen voor roerende zaken. Een roerende zaak is een zaak die niet vastzit in de grond of met een onroerende zaak is verbonden. Roerende zaken zijn zaken die verplaatsbaar zijn, bijvoorbeeld een fiets, hamer of een kast. 

Voor aansprakelijkheid moet de zaak gebrekkig zijn. Hiermee wordt bedoeld dat de zaak niet voldoet aan de eisen die men daaraan mag stellen en de zaak dus een bijzonder gevaar oplevert voor andere personen of zaken. Wat is een bijzonder gevaar dan precies? Een bijzonder gevaar is een gevaar dat niet mag worden verwacht van die zaak. Dit klinkt vaag, maar denkt u bijvoorbeeld aan een bijl. Dit is sowieso een gevaarlijk voorwerp, aangezien een bijl zwaar en scherp is. Als u de bijl verkeerd gebruikt en een ander persoon raakt in plaats van de boomstam, dan is dit geen bijzonder gevaar! U kunt dan niet aansprakelijk worden gesteld op grond van een gebrekkige zaak, maar wel voor een onrechtmatige daad

Tot slot dient er voor aansprakelijkheid te worden voldaan aan het causaal verband. De schade die iemand oploopt moet het directe gevolg zijn van de gebrekkige zaak. 

Wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan, is de bezitter van de zaak in beginsel aansprakelijk voor de geleden schade.

Uitzondering

Een bezitter is niet aansprakelijk wanneer hij ook niet aansprakelijk zou zijn op grond van de onrechtmatige daad. Een ervaren advocaat aansprakelijkheidsrecht kan in uw dossier beoordelen of er bij u sprake is van een uitzondering waardoor u niet aansprakelijk gesteld kunt worden voor een gebrekkige zaak. 

Ervaren aansprakelijkheidsrecht advocaat voor aansprakelijkheid gebrekkige zaak

Wilt u meer weten over aansprakelijkheid voor een gebrekkige zaak? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Een ervaren advocaat aansprakelijkheidsrecht behandelt vaak zaken waarin de aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken aan de orde is en kan u hierover adviseren. 

Of bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht:  aansprakelijkheid voor kinderen | aansprakelijkheid voor dieren | aansprakelijkheid werkgevers voor ondergeschikten | onrechtmatige daad | schadevergoeding |

aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

Vragen?



    Veelgestelde vragen

    Wat is een gebrekkige zaak?

    Een gebrekkige zaak is een voorwerp dat niet voldoet aan de eisen die men daaraan mag stellen en waarvan bekend is dat het een bijzonder gevaar voor personen of goederen op kan leveren.

    Laatste berichten

    Chat openen
    1
    Hulp nodig?
    Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

    Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.