Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheids recht advocaten & juridische professionals

Raedsman biedt betrouwbare en deskundige juridische aansprakelijkheidsrecht ondersteuning. Ervaren advocaten staan klaar om u te helpen met uw rechtszaken, of het nu gaat om schadevergoeding, werkgeversaansprakelijkheid, onrechtmatige daad of andere onderwerpen. Bezoek onze website voor meer informatie of maak direct een afspraak

Bel: 085 087 2024

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde aansprakelijkheids recht advocaat? U kunt direct contact met ons opnemen via het contact formulier.

Vul onderstaand contactformulier in en er wordt vrijblijvend contact met u opgenomen door een van onze medewerkers.  *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

  Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

   

  Als u bezitter bent van een gebrekkige zaak, kunt u aansprakelijk worden gehouden. Het betreft hier een risico-aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken is geregeld in artikel 6:173 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat het volgende: ‘’De bezitter van een roerende zaak waarvan bekend is dat zij, als zij niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden aan de zaak mag stellen, een bijzonder gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken als u dit gevaar op het moment van ontstaan daarvan zou hebben gekend’’.

  Aansprakelijkheid voor gebrekkige roerende zaken

  Als u een zaak voor uzelf houdt, bent u de bezitter van die zaak en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor veroorzaakte schade. Meestal is de bezitter ook de eigenaar van de zaak. Deze aansprakelijkheid geldt alleen voor roerende zaken. Een roerende zaak is een zaak die niet vastzit in de grond of verbonden is met een onroerende zaak. Roerende zaken zijn zaken die verplaatsbaar zijn, zoals een fiets, hamer of kast.

  Om aansprakelijk te worden gesteld, moet de zaak gebrekkig zijn. Dit betekent dat de zaak niet voldoet aan de eisen die men daaraan mag stellen en dat de zaak dus een bijzonder gevaar oplevert voor andere personen of zaken. Wat is een bijzonder gevaar? Dit is een gevaar dat niet mag worden verwacht van die zaak. Denk bijvoorbeeld aan een bijl. Dit is sowieso een gevaarlijk voorwerp, omdat een bijl zwaar en scherp is. Als u de bijl verkeerd gebruikt en een ander persoon raakt in plaats van de boomstam, is dit geen bijzonder gevaar. U kunt dan niet aansprakelijk worden gesteld op grond van een gebrekkige zaak, maar wel voor een onrechtmatige daad.

  Tot slot moet er voor aansprakelijkheid worden voldaan aan het causale verband. Dit betekent dat de schade die iemand oploopt het directe gevolg moet zijn van de gebrekkige zaak.

  Als aan al deze voorwaarden is voldaan, bent u als bezitter van de zaak in beginsel aansprakelijk voor de geleden schade.

  Uitzondering

  Als u niet aansprakelijk zou zijn op grond van een onrechtmatige daad, bent u als bezitter ook niet aansprakelijk. Een ervaren advocaat op het gebied van aansprakelijkheidsrecht kan in uw dossier beoordelen of er bij u sprake is van een uitzondering waardoor u niet aansprakelijk gesteld kunt worden voor een gebrekkige zaak

  Ervaren aansprakelijkheidsrecht advocaat voor aansprakelijkheid gebrekkige zaak

  Bent u op zoek naar meer informatie over aansprakelijkheid voor een gebrekkige zaak? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend advies. De ervaren advocaten aansprakelijkheidsrecht hebben ruime expertise in het behandelen van zaken waarin de aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken aan de orde is en kunnen u hierover uitgebreid adviseren.

  Ervaring van Raedsman met betrekking tot aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

  Als juridisch kantoor Raedsman hebben we veel ervaring met aansprakelijkheidskwesties met betrekking tot gebrekkige zaken en hebben we onze cliënten bijgestaan in diverse zaken. De advocaten hebben hun expertise ingezet om onze cliënten te adviseren over hun rechten en plichten bij dergelijke aansprakelijkheidskwesties en om ervoor te zorgen dat hun rechten en belangen worden beschermd. We begrijpen dat aansprakelijkheidskwesties vaak complex kunnen zijn en daarom hebben we ons best gedaan om onze cliënten te helpen bij het vinden van de best mogelijke oplossingen en het bereiken van gunstige resultaten.

  We zijn trots om te vermelden dat we succesvolle zaken hebben afgerond op het gebied van aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken. Onze cliënten hebben passende schadevergoedingen ontvangen en we hebben ook geholpen bij het vinden van geschikte oplossingen voor complexere situaties, zoals productaansprakelijkheidsgeschillen. Door middel van onderhandelingen en, indien nodig, gerechtelijke procedures, hebben we onze cliënten geholpen om hun rechten te beschermen en om hun belangen op een passende manier te behartigen. We blijven ons inzetten om onze cliënten te ondersteunen in alle zaken die verband houden met aansprakelijkheid en geschillen met betrekking tot gebrekkige zaken.

  Bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht: aansprakelijkheid overeenkomst | aansprakelijkheid voor kinderen | risicoaansprakelijkheid motorvoertuigen | schadevergoeding | werkgeversaansprakelijkheid aansprakelijkheid voor dieren | onrechtmatige daad

  Vragen?

   *Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het privacybeleid & servicevoorwaarden van Google zijn hier van toepassing.

   Veelgestelde vragen

   Wat is aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken?

   Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken houdt in dat de producent of verkoper van een product aansprakelijk kan worden gesteld als het product gebreken vertoont en daardoor schade veroorzaakt bij de gebruiker. Het gaat hierbij om producten die bedoeld zijn voor consumenten of professionele gebruikers.

   Welke partij is aansprakelijk voor gebrekkige zaken?

   De producent of verkoper van het product is in principe aansprakelijk voor gebrekkige zaken. Dit kan de fabrikant zijn, maar ook de importeur, leverancier of detailhandelaar. Het is belangrijk om te achterhalen wie de producent of verkoper is om te kunnen bepalen wie aansprakelijk is.

   Wat zijn de vereisten voor aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken?

   Om aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken vast te stellen, moeten er aan drie vereisten worden voldaan:

   • Het product moet gebrekkig zijn, dit betekent dat het niet voldoet aan de verwachtingen die de gebruiker er redelijkerwijs van mocht hebben.
   • Er moet schade zijn ontstaan bij de gebruiker als gevolg van het gebrek in het product.
   • Er moet een oorzakelijk verband bestaan tussen het gebrek in het product en de ontstane schade.

   Wat zijn de gevolgen van aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken?

   Als een producent of verkoper aansprakelijk wordt gesteld voor gebrekkige zaken, kan dit leiden tot schadevergoeding voor de gebruiker van het product. De producent of verkoper moet dan de ontstane schade vergoeden, zoals medische kosten, inkomensverlies en kosten voor reparatie of vervanging van het product. Daarnaast kan de producent of verkoper worden verplicht om het gebrek in het product te verhelpen of het product terug te roepen uit de markt. In sommige gevallen kan aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken leiden tot reputatieschade voor de producent of verkoper en zelfs tot boetes of strafrechtelijke vervolging.

   Laatste berichten

   Chat openen
   1
   Hulp nodig?
   Goedendag, kunt u alles vinden wat u zoekt op onze website?

   U kunt mij vrijblijvend uw juridisch geschil laten beoordelen, op basis hiervan kunnen we u voorzien van de meest geschikte oplossing.

   U kunt mij ook op dit nummer rechtstreeks bellen: +31620592187
   Akkoord op algemene voorwaarden om te chatten