Aansprakelijkheid voor dieren

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid voor dieren 

Wanneer u een huisdierbezitter bent, kunt u aansprakelijk worden gesteld voor schade die uw dier veroorzaakt. U heeft een zogenoemde risicoaansprakelijkheid voor door uw dier veroorzaakte schade. Deze aansprakelijkheid is in het leven geroepen met de gedachte dat dieren onberekenbaar zijn en een ‘eigen energie’ hebben. 

Voorwaarden aansprakelijkheid voor uw dier

Een voorwaarde voor aansprakelijkstelling is dat de schade door uw dier is aangericht. Alleen de schade die uw dier zelf heeft veroorzaakt valt onder de risicoaansprakelijkheid. Wanneer u het dier aanwijzingen heeft gegeven en het dier volgt deze aanwijzing op dan wordt uw aansprakelijkheid op de onrechtmatige daad gebaseerd. Ook als uw dier is weggelopen bent u in beginsel aansprakelijk. 

Ervaren advocaat voor aansprakelijkheid voor dieren

Heeft uw huisdier iemand aangevallen of andere schade toegebracht en wordt u hiervoor aansprakelijk gesteld? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Een ervaren advocaat aansprakelijkheidsrecht behandelt vaak zaken waarin de aansprakelijkheid voor dieren aan de orde is en kan u hierover adviseren. In sommige gevallen is het zo dat u onder deze aansprakelijkheid uit kunt komen. 

Of bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht:  aansprakelijkheid voor kinderen | onrechtmatige daad | aansprakelijkheid werkgevers voor ondergeschikten | aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken | schadevergoeding |

aansprakelijkheid voor dieren

Vragen?  Veelgestelde vragen

  Wie is de bezitter van een dier?

  Wie een dier houdt, wordt vermoed het voor zichzelf te houden volgens de wet. Dit heeft tot gevolg dat degene die het dier dat schade heeft aangericht, onder zich heeft, vermoed wordt de bezitter te zijn.

  Ben ik aansprakelijk als mijn hond iemand bijt?

  Meestal bent u dan aansprakelijk, tenzij u een beroep kunt doen op de tenzij-clausule die de wet biedt. Het is dan van belang om te beoordelen of de u als bezitter van het dier ook aansprakelijk zou zijn geweest als u de gedraging van het dier in uw macht zou hebben gehad en bewust zou hebben toegelaten. Als dit niet het geval is bestaat er geen aansprakelijkheid op grond van de wet. Laat dit altijd door een aansprakelijkheidsrecht specialist beoordelen.

  Ben ik aansprakelijk voor mijn huisdier in het geval van overmacht?

  Als er sprake is van een noodweer- of overmachtsituatie bent u niet aansprakelijk. Laat dit altijd beoordelen door een aansprakelijkheidsrecht specialist.

  Ben ik aansprakelijk als mijn kat buiten schade veroorzaakt?

  Ja, in de meeste gevallen wel. Op de bezitter van een dier rust een risicoaansprakelijkheid. Als uw kat buiten schade veroorzaakt bent u meestal aansprakelijk voor de schade die ontstaat door het onberekenbare gedrag van uw dier. Zo kan uw kat uithalen naar iemand, of een ongeval veroorzaken bij onverwachts oversteken.

  Laatste berichten

  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

  Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.