Aansprakelijkheid voor dieren

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Aansprakelijkheid voor dieren

 

Als eigenaar van een dier bent u wettelijk aansprakelijk voor de schade die uw dier veroorzaakt aan anderen. Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd en geldt voor zowel huisdieren als voor landbouwdieren en wilde dieren die u onder uw hoede heeft.

Het is belangrijk om te weten dat u niet alleen aansprakelijk bent voor de schade die uw dier toebrengt tijdens het uitlaten of op uw eigen terrein, maar ook wanneer uw dier ontsnapt en elders schade veroorzaakt. Dit geldt ook als u niet aanwezig was op het moment dat de schade ontstond.

Als eigenaar van een dier heeft u dus een grote verantwoordelijkheid. U moet ervoor zorgen dat uw dier geen schade veroorzaakt aan anderen en daarvoor de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zorgen voor een goede afrastering, het aanlijnen van uw dier in openbare ruimtes en het trainen van uw dier om agressie en bijtgedrag te voorkomen.

Mocht er toch schade ontstaan door uw dier, dan bent u hiervoor aansprakelijk. Dit betekent dat u de kosten van de schade moet vergoeden aan de benadeelde partij. Het is daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die de kosten van de schadevergoeding dekt.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op de aansprakelijkheid voor schade door dieren. Als de schade veroorzaakt is door overmacht of door een fout van de benadeelde zelf, dan bent u als eigenaar van het dier niet aansprakelijk. Ook als de schade veroorzaakt is door een ander dier of door een natuurlijke eigenschap van het dier, zoals een paard dat schrikt en gaat rennen, dan is de eigenaar van het dier niet aansprakelijk.

Contact met ervaren aansprakelijkheidsrecht advocaat voor aansprakelijkheid voor dieren

Heeft uw huisdier iemand aangevallen of andere schade toegebracht en wordt u hiervoor aansprakelijk gesteld? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Een ervaren advocaat aansprakelijkheidsrecht behandelt vaak zaken waarin de aansprakelijkheid voor dieren aan de orde is en kan u hierover adviseren. In sommige gevallen is het zo dat u onder deze aansprakelijkheid uit kunt komen. 

Ervaring van Raedsman met betrekking tot aansprakelijkheid voor dieren

Als advocatenkantoor Raedsman hebben we veel ervaring met aansprakelijkheidskwesties met betrekking tot dieren, zoals bijvoorbeeld letselschadeclaims als gevolg van een hondenbeet. Onze deskundige advocaten zijn goed thuis in de complexe wet- en regelgeving die hierbij van toepassing is en kunnen onze cliënten helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verkrijgen van de schadevergoeding waar zij recht op hebben.

We hebben succesvolle zaken afgerond waarbij onze cliënten letsel opliepen door een dierenbeet of ander diergerelateerd incident. We hebben geholpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en hebben ervoor gezorgd dat onze cliënten de juiste vergoeding kregen voor hun medische kosten, verlies van inkomsten en andere geleden schade. Onze aanpak is persoonlijk en betrokken, waarbij we de specifieke situatie van onze cliënt zorgvuldig in ogenschouw nemen en ons inzetten om de best mogelijke resultaten te behalen.

Als u betrokken bent geraakt bij een dieren gerelateerd ongeval en u wilt weten wat uw rechten zijn en welke stappen u kunt nemen, neem dan gerust contact met ons op. Onze advocaten zijn ervaren en toegewijd om u te helpen bij het verkrijgen van de schadevergoeding die u verdient.

Bekijk meer onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht: aansprakelijkheid overeenkomstaansprakelijkheid voor kinderenrisicoaansprakelijkheid motorvoertuigenschadevergoedingwerkgeversaansprakelijkheid | aansprakelijkheid voor dieren | onrechtmatige daad

aansprakelijkheid voor dieren

Vragen?



    Veelgestelde vragen

    Wie is de bezitter van een dier?

    Wie een dier houdt, wordt vermoed het voor zichzelf te houden volgens de wet. Dit heeft tot gevolg dat degene die het dier dat schade heeft aangericht, onder zich heeft, vermoed wordt de bezitter te zijn.

    Ben ik aansprakelijk als mijn hond iemand bijt?

    Meestal bent u dan aansprakelijk, tenzij u een beroep kunt doen op de tenzij-clausule die de wet biedt. Het is dan van belang om te beoordelen of de u als bezitter van het dier ook aansprakelijk zou zijn geweest als u de gedraging van het dier in uw macht zou hebben gehad en bewust zou hebben toegelaten. Als dit niet het geval is bestaat er geen aansprakelijkheid op grond van de wet. Laat dit altijd door een aansprakelijkheidsrecht specialist beoordelen.

    Ben ik aansprakelijk voor mijn huisdier in het geval van overmacht?

    Als er sprake is van een noodweer- of overmachtsituatie bent u niet aansprakelijk. Laat dit altijd beoordelen door een aansprakelijkheidsrecht specialist.

    Ben ik aansprakelijk als mijn kat buiten schade veroorzaakt?

    Ja, in de meeste gevallen wel. Op de bezitter van een dier rust een risicoaansprakelijkheid. Als uw kat buiten schade veroorzaakt bent u meestal aansprakelijk voor de schade die ontstaat door het onberekenbare gedrag van uw dier. Zo kan uw kat uithalen naar iemand, of een ongeval veroorzaken bij onverwachts oversteken.

    Laatste berichten

    Chat openen
    1
    Hulp nodig?
    Goedendag, kunt u alles vinden op onze website?

    Als u wilt kan ik u persoonlijk adviseren via WhatsApp +31 6 20592187. U kunt mij ook op dit nummer bellen. Wij doen dit graag voor u als service.